Hlavní obsah

Koukal piplá naděje. Jsem rád, že budou mít díky squashi skvělé možnosti, říká legenda

Česká squashová legenda nezahálí. Jan Koukal sice už do bohaté sbírky čítající osmnáct mistrovských titulů další nepřidá, ale pracuje na tom, aby vychoval své nástupce, když se stará o brněnské squashové naděje. Mezi ně patří třeba patnáctiletý Martin Štěpán a stejně stará Karolína Šrámková. Oba se už dostali do elitní desítky českého žebříčku.

Foto: squashPage.net

Bývalý elitní český squashista Jan Koukal už pátým rokem připravuje squashové naděje včetně patnáctiletého Martina Štěpána. (na snímku)

Článek

"S oběma hraju zhruba pět let. Neřekl bych, že jsem jejich trenér, protože trénujeme společně jen jednou týdně. Jsem spíše mentor, který se jim snaží ukazovat, jak squash funguje, a aby chápali, o co v té hře jde," vysvětluje Koukal.

Práce se mu daří, výsledky jsou vidět. Na posledním dospělém turnaji v Hradci Králové skončil Štěpán druhý a Šrámková brala třetí místo, když na cestě do semifinále vyřadila i současnou českou jedničku Natálii Babjukovou.

"Kája překvapila úplně všechny, protože když jsme spolu začínali, tak tady byly holky, které ji porážely. Jenže dělá velké pokroky i díky tomu, jak o všem přemýšlí. Myslím si, že plno lidem otevírá oči s tím, že když se chce, tak je všechno možné," vyzdvihuje Koukal.

Foto: Irena Vanišová

Legendární squashista Jan Koukal opět postoupil do finále mistrovství republiky.

Zajímavé srovnání má příští rok čtyřicetiletý Koukal také se Štěpánem, jehož otec byl v minulosti dlouhodobě českým hráčem číslo dvě. "Martin starší se někdy na syna kvůli výkonům hněvá, ale v porovnání s tátou, kterého jsem zažil ve stejném věku, se mi zdá, že je syn v některých aspektech hry lepší," usmívá se Koukal.

A kam by to chtěly nové naděje dotáhnout? "Ráda bych se dostala mezi nejlepších deset hráček světa. Byla bych nadšená, kdybych hrála turnaje PSA (Professional Squash Association) a mohla se měřit s elitními hráčkami," přeje si Šrámková.

Ambice má pochopitelně i druhý talent, kterého připravuje Koukal. "Rád bych se prosazoval na českých i evropských juniorských turnajích. Zároveň si ale uvědomuji, že je potřeba se posouvat studijně, protože společně se sportem by mi to mohlo v budoucnu otevřít zajímavé možnosti," míní Štěpán.

Důležitost studijních výsledků si uvědomuje i Koukal. "Budu mít radost, když budou perfektní squashisté, ale hlavní motivací je to, že jim squash může do budoucna otevřít dveře na americké univerzity. Mít takovou možnost je prostě pro mladého člověka skvělé," hlásí Koukal, který je šéfem agentury Sportegy, jež kromě jiného pomáhá sportovcům všech možných odvětví a realizuje zajímavé projekty.

"Honza se mě snaží nasměrovat správným směrem a vytáhnout ze mě maximum. Navíc je to výborný trenér, se kterým můžu probrat i svou budoucnost," cení si Štěpán. "Hlavně je i po lidské stránce úžasný člověk, který mi předává zkušenosti a je mi celkově velkou oporou," dodává Šrámková.

Reklama

Související témata: