Hlavní obsah

Královna Ester! Olympijské zlato trumflo grandslamy, góly v NHL i titul bojovníka

Turbulentní rok 2022 končí s korunkou na hlavě. Ester Ledecká ovládla podruhé v kariéře anketu Sportovec roku, především zásluhou snowboardové obhajoby zlata na olympiádě v Pekingu. Za ní se v 64. ročníku ankety Klubu sportovních novinářů zařadily tenistky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou a hokejista David Pastrňák.

Je to skvělý úspěch, raduje se Ester Ledecká z vítězství v anketě Sportovec rokuVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Jediná česká zlatá medailistka z Pekingu se vrátila na trůn po čtyřech letech. „Pro hlasující je hrozně těžké se objektivně rozhodnout. Beru to jako jinou disciplínu, než když jezdím na kopci. Tady jsem srovnávána s úplně jinými sporty. Ale už jen být v té desítce je čest, máme v Česku skvělé osobnosti napříč sporty,“ vyprávěla obojživelnice, která ke snowboardovému zlatu přidala na letošních ZOH i čtvrté a páté místo na lyžích.

„Pro mě bylo vrcholem, že jsem dokázala vyhrát na snowboardu i svěťák na lyžích a bojovala s těmi nejlepšími v obou sportech, což mi přijde skvělé. Samozřejmě obhajoba olympijského zlata je super a myslím, že i na lyžích jsem tam předvedla skvělé výkony na to, jak byly závody zahuštěné za sebou,“ ohodnotila rok, jehož druhou polovinu věnuje především rehabilitaci po zlomenině klíční kosti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká před Sportovcem roku.

Pouze čtrnáct sportovců před ní dokázalo v historii ankety zvítězit opakovaně, rekordní čtyři triumfy získali Jan Železný a Věra Čáslavská. Na první místo Ledeckou zařadilo 92 z 223 hlasujících, zvítězila tak s komfortním náskokem 278 bodů.

Vítězkou ankety Sportovec roku se stala největší favoritka Ester LedeckáVideo: Sport.cz

Deblistky Krejčíková se Siniakovou, které jsou v anketě zahrnuty do kategorie jednotlivců, letos vyhrály tři ze čtyř grandslamových turnajů a jako vítězky je chtělo 22 hlasujících. Pro 18 z nich byl Sportovcem roku zápasník MMA Jiří Procházka.

Smíšená bojová umění měla poprvé zástupce v elitní desítce, ale stále hlasující rozdělují, neboť Procházka i přes zisk titulu v organizaci UFC měl nejvyšší počet posledních míst ve finálové desítce, a skončil tak desátý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bojovník MMA Jiří Procházka během slavnostního vyhlášení ankety Sportovec roku 2022.

Pomyslný bronz v anketě získal hokejový útočník David Pastrňák, Sportovec roku 2020. Obhájce vítězství judista Lukáš Krpálek letos žádný hlas nezískal.

Vcelku vyrovnané bylo hlasování mezi kolektivy, kde po dvanácti letech triumfovali reprezentační hokejisté před ženským výběrem, který rovněž získal světový bronz. Za nimi skončili florbalisté, čerství vicemistři světa z Curychu. Nejlepším juniorem se stal plavec Daniel Gracík.

SPORTOVEC ROKU 2022
1. Ester LEDECKÁsnowboarding, sjezdové lyžování1593
2. Barbora KREJČÍKOVÁ, Kateřina SINIAKOVÁtenis1315
3. David PASTRŇÁKhokej1078
4. Jakub VADLEJCHatletika1015
5. Martina SÁBLÍKOVÁrychlobruslení1004
6. Markéta DAVIDOVÁbiatlon922
7. Adam ONDRAsportovní lezení915
8. Vít PŘINDIŠvodní slalom886
9. Barbora ŠPOTÁKOVÁatletika760
10. Jiří PROCHÁZKAMMA727
Kolektivy
1. Hokejisté ČR414
2. Hokejistky ČR393
3. florbalisté ČR305
Sportovní legenda 2022 – Cena Emila Zátopka
Květoslav Mašitamotocyklový závodník
Oddanost sportu 2022 – Cena NSA
Jarmila Kratochvílováatletika
Junior roku
Daniel Gracíkplavání

Reklama

Související témata: