Hlavní obsah

Krasobruslařka Prokuronovová je po hrůzostrašném pádu v pořádku

PRAHA

Krasobruslařka Olga Prokuronovová je po hrůzostrašném pádu během středeční volné jízdy sportovních dvojic v pořádku. Rodačka z Moskvy při "zvedačce" přepadla přes záda svého partnera Karla Štefla a dopadla tváří na led. Po první prohlídce na stadionu byla převezena na další vyšetření do nemocnice.

Článek

"Prý to tam byla docela kovbojka, protože čekali asi dvě nebo tři hodiny někde na chodbě. Pak naštěstí rentgen ukázal, že je všechno v pořádku," řekl dnes už z domova v telefonickém rozhovoru s ČTK Štefl.

Jeho partnerka má jen naraženou tvář. "Zatím tam monokl není, jenom má to místo zarudlé, ale asi se modřina udělá," popsal její aktuální zdravotní stav. Na hotel v Lyonu se Prokorunovová dostala hodinu po půlnoci a už v šest hodin ráno česká sportovní dvojice vyrazila na cestu domů.

Karambol způsobila kolize na začátku zvedačky, kdy o sebe oba závodníci zavadili bruslemi. "Pak už to bylo všechno strašně rychlé a těžko se to zvládalo," uvedl český krasobruslař.

Pokračovat už nemohli

Třiadvacetiletý závodník držel o sedm let mladší partnerku při jejím pádu do poslední chvíle za ruce. "Určitě to bylo dobře, protože takhle byl náraz alespoň trochu zbržděný. Pouštět partnerku v lase je naprostý nesmysl, padala by z výšky přímo na led," vysvětlil.

Prokuronovová se za jeho pomoci dokázala zvednout a dojet k mantinelu, kde s trenérem Ivanem Rezkem konzultovali další postup. Otřesená krasobruslařka ve volné jízdě pokračovat nemohla a jen zamávala divákům na rozloučenou.

Pády ze zvedaček při tréninku sportovních dvojic nejsou podle Štefla ničím výjimečným, jen se to málokdy přihodí na velké mezinárodní akci před televizními kamerami. Právě mediální zájem české sportovní dvojici nesvědčí. "Tím, jak se to nafukuje, je to pro nás ještě těžší, ale pokusíme se jít dál," dodal Štefl, který prý celou noc nespal.

Marinina se to tentokrát netýkalo

S těžkým pádem při zvedačce mají zkušenosti i dvojnásobní mistři světa Taťjana Totmjaninová a Maxim Marinin. V říjnu 2004 při Americké brusli Marinin neudržel rovnováhu a jeho partnerka spadla z výšky přímo na ledovou plochu. Totmjaninová tehdy ležela několik minut v bezvědomí, ale mimo otřesu mozku se jí nic vážného nestalo.

Ruská sportovní dvojice v zákulisí viděla i středeční kolizi českého páru. "Slyšel jsem křik publika a viděl jsem pár lidí, jak se dívají na led. Vím, jak je těžké být v takové pozici, ale tentokrát se mě to netýkalo a snažil jsem si udržet odstup," řekl novinářům Marinin, který se pak společně s Totmjaninovou popáté za sebou stal mistrem Evropy.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.