Hlavní obsah

Lezec Ondra byl druhý v obtížnosti na Světovém poháru ve Villars

Adam Ondra byl druhý v lezení na obtížnost v závodě Světového poháru ve švýcarském Villars, kde v této disciplíně zahájil sezonu. Porazil ho Rakušan Jakob Schubert, který vylezl o jeden chyt výše. Úřadující mistr Evropy Ondra získal letos druhou medaili ve Světovém poháru po stříbru z pražského závodu v boulderingu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Adam Ondra v akci.

Článek

Obtížnost, tedy lezení na laně, je jeho dlouhodobě nejúspěšnější disciplínou. Potvrdilo se to i ve Villars, kde vyhrál kvalifikaci a byl třetí v semifinále, když ho zastavil až skok do topu. V osmičlenném finále lezl jako šestý a marně útočil na výkon úřadujícího mistra světa Schuberta, jenž zapsal 42+. Skončil o jeden chyt níže a zařadil se na druhé místo.

Ani dva nejlepší z kvalifikace se na vrchol finálové cesty nedostali, nepředčili ani Ondru, který získal další stříbro. Třetí skončil Němec Alexander Megos.

"Je to možná nejstarší pódium v historii našeho sportu," uvedl v nahrávce pro média s úsměvem třicetiletý Ondra. Schubert je o dva roky starší, Megosovi bude 30 let v srpnu.

"Druhé místo je samozřejmě skvělé. Opět mě porazil velký kamarád a zároveň rival Jakob Schubert, zase to bylo velmi těsně a opět to byla spíš taková vytrvalostní cesta. Našel o něco lepší rest, ve finální stěnce si více odpočinul a zbylo mu prostě více síly. Ale určitě jsem spokojený s tím, v jaké formě se cítím," řekl Ondra.

Závod byl podle něj náročnější i proto, že ho provázel déšť. "Nedalo se lézt tak uvolněně, jak to mám rád. Přesto jsem se s tím popasoval. I když jsem nelezl bezchybně, jsem rád, že jsem se tím nenechal rozhodit a zalezl výsledek," uvedl trojnásobný mistr světa v lezení na obtížnost. Protože si zajistil dostatečný přísun bodů, rozhodl se vynechat další pohárové závody v Chamonix a Brianconu a připravit se na mistrovství světa v Bernu.

Další čeští reprezentanti Martin Stráník, Jáchym Cink, Ema Galeová a Markéta Janošová vypadli ve Villars v kvalifikaci obtížnosti. V neděli se ve Švýcarsku uskuteční závody v lezení na rychlost, kterých se zúčastní i Jan Kříž.

Reklama