Hlavní obsah

Fenomén běhání. I maratonci mají v Česku z čeho vybírat

Tradice maratonských běhů sahá v Česku do počátku dvacátého století. Dnes mají běžci možnost běžet 42,195 km dlouhý závod skoro každý týden.

Foto: Mizuno Trail Running Cup

Trať z Prahy-Braníka do Dobříše opět ožila.

Článek

V Česku mají běžci opravdu na výběr, závodů na 42 kilometrů je na našem území spousta. Tohle jsou jen některé z nich:

Volkswagen Maraton Praha

Nejpopulárnější maraton na českém území se běží od roku 1995 a patří k nejprestižnějším na světě. Trať závodu vede centrem města a jeho součástí je také mistrovství ČR v maratonu pro registrované běžce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pražský maraton je mezi běžci velmi populární.

Pražský maratón ve Stromovce – Memoriál Iva Domanského

Jeden z nejstarších závodů v Česku se běžel poprvé v roce 1963 a k jeho dokončení musí závodníci uběhnout osm okruhů v pražské Stromovce. Součástí je i štafetový závod. V roce 2013 byl závod pojmenován po běžci Ivu Domanském.

Maraton Praha - Dobříš

Obnovený závod navazuje na první maraton na českém území, který se běžel v roce 1908. Závod je součástí série Mizuno Trail Running Cup a závodníci v něm musí překonat kromě vzdálenosti také velké převýšení.

Kladenský maratón

Další oblíbený závod s dlouholetou tradicí. K překonání maratonu musí běžci zvládnout osm okruhů v lesoparku Lapák, start a cíl je na kladenském Městském stadionu Sletiště.

Jesenický Maraton

Maraton horským prostředím Jeseníků svým profilem nenabízí jen klasickou maratonskou trať, ale hlavně krásné prostředí a výhledy. Pořadatelé lákají na každý rok měnící se trať a možná i proto se závodu dostává stále větší popularity.

Jirkovský crossmarathon

Horský maraton v Krušných horách sice není akcí velkých komerčních rozměrů, pořádá se však již od roku 2001. Závod v okolí města Jirkova je populární jak mezi běžci, tak mezi cyklisty.

Lipno Ice Marathon

Závod pro všechny běžce, kterým nestačí klasická maratonská vzdálenost. Lipno Ice Marathon se běží za drsných podmínek - v třeskuté zimě, na sněhu a ledu. Zajímavou možností je také účast v kategorii Freestyle, kde mohou závodníci využít brusle, lyže nebo kolo.

Maratón Jana Buly

Již tradiční maraton na počest římskokatolického kněze a oběti komunistického režimu Jana Buly se běží v Moravských Budějovicích. Maraton se běží zpravidla v únoru.

Maraton Českým rájem

Převážně po asfaltu, ale také po kamenitých cestách a stezkách, to je maraton Českým rájem. Trasa vede kolem hradu Trosky, dominanty Českého ráje, i kolem pískovcových skal. Závod vhodný pro zkušené běžce i začátečníky.

Foto: Sport.cz

Trasa maratonu Českým rájem vede kolem známého hradu Trosky.

Březnový a Vánoční maraton okolo Boleveckého rybníku

Sportovní klub Marathon Plzeň pořádá řadu běžeckých závodů, včetně maratonů, jako jsou Maraton okolo Hracholuské přehrady nebo Silvestrovský maraton. Tradičnější jsou však dva maratonské běhy okolo Velkého Boleveckého rybníku - Březnový maraton okolo Boleváku a Vánoční maraton okolo Boleveckých rybníků.

Další maratony v ČR
MH maraton Beroun
Barokomaraton
Maraton Zátopkovy běžecké stezky
Mariánský maraton
ČSOB maraton Hradec Králové
Ostravský noční maraton
Budějovický T1 maraton
NaHoruRun - Trutnov
Maraton Mamut run
MFB Kolín
Běžecká série MUM

Reklama

Související témata: