Hlavní obsah

Mekbib vyhlíží český šampionát. Na turnaje do světa ho nepustí podivné nařízení

Největší česká squashová akce se blíží. Od 9. do 12. března si to ve skleněném kurtu Galerie Harfa rozdá domácí smetánka o tituly šampionů. Mezi muži obhajuje zlato Jakub Solnický, postavení ve světovém žebříčku favorizuje Martina Švece a počet titulů dává největší naději Danielu Mekbibovi. „Republiku jsem vyhrál čtyřikrát, bylo by hezké zvítězit znovu," říká 30letý rodák z Bruntálu. „Squash ve skleněném kurtu má své kouzlo. Samozřejmě se může míček občas ztratit, ale za větší počet diváků to stojí," doplňuje.

Foto: Irena Vanišová

Sqaushistka Anna Serme na mistrovství republiky hrát nebude, Daniel Mekbib zaútočí na pátý titul.

Článek

Mekbib byl léta českou jedničkou. To, že je nyní v pořadí PSA osmnáct příček za Švecem, jej však neznervózňuje. „Nemám s tím problém. Neodehrál jsem moc turnajů. Martinovi se jich započítává daleko více. Je proto logické, že je výš," vysvětluje aktuálně 89. hráč světa. Na akci mezinárodní squashové asociace se naposledy představil 16. prosince ve Wakefieldu. Od té doby čeká na šanci. „Nevím, kdy budu zase hrát nějaký turnaj. Nikam se bohužel nedá dostat," popisuje.

Problém je v tom, že PSA změnila systém. Dříve se do žebříčku započítávalo každému squashistovi deset nejlepších výsledků. Pokud ovšem odehrál více než čtrnáct turnajů, počet vzrůstal. Nyní může každý absolvovat kolik chce akcí a stále má body jen za deset nejpovedenějších. „Stalo se přesně to, co se muselo stát. Kluci z top 50 nemají co ztratit, jezdí úplně všude a ostatní se nemohou nikam přihlásit," líčí Mekbib. „Ze začátku jsem z toho byl frustrovaný. Vzhledem k tomu, že s tím nemohu nic dělat, už to neřeším," přiznává.

Situace ho ovšem brzy dožene. „Do konce dubna musím odehrát čtyři turnaje. Asi mi nezbude nic jiného, než letět někam hodně daleko, i když se mi to finančně nevyplatí," tvrdí český reprezentant. Pokud neoželí finance, klesne žebříčkem a jeho „kredit" ztratí na lesku. „Peníze si vyděláváme v ligách, případně je získáváme od sponzorů. Turnaje PSA je z nás pumpují. Proto jsem vždy jezdil na tour. V určité zemi absolvoval dvě až tři akce a už to ekonomicky dávalo smysl. Teď mě čeká ‚výlet na otočku' třeba do Asie, nebo do Jižní Ameriky," kroutí hlavou Mekbib.

Mistrovství republiky pro něj bude v kontextu těchto událostí balzámem na nervy. „Jde hlavně o to, abych byl zdravotně v pořádku. Měl jsem problémy s levou patou i kotníkem a stále to není ideální," neskrývá turnajová dvojka. Jeho největší rival, ale i spoluhráč z Viktorie Brno, je na tom podobně. „S Martinem se vídáme každý den," doplňuje Mekbib.

Okruh favoritů je podle něj určitě širší. „Bude záležet na momentální formě. Vyhrát může klidně šest kluků," říká čtyřnásobný domácí mistr a vzpomene rivaly Solnického, Byrtuse, Vorlíčka či Panáčka. „Budu se snažit vyhrát, ale v sezoně mám i větší cíle," neskrývá. Těší se třeba na to, až se na sklonku dubna národní tým představí na evropském šampionátu družstev v Helsinkách. Češi loni smolně spadli z první divize. „Chceme se vrátit mezi elitu," dodává.

Reklama

Související témata: