Hlavní obsah

Moderní pětiboj bude zkoušet dvě varianty překážkových závodů místo parkuru

Mezinárodní federace moderního pětiboje (UIPM) otestuje dvě varianty překážkových závodů jako možnou náhradu za kritizovaný parkur. Se zkoušením nové disciplíny začne ihned po červnovém finále Světového poháru v Ankaře. O případné změně ve složení moderního pětiboje pak rozhodne kongres UIPM.

Foto: Filip Komorous/ČSMP

Jan Kuf při olympijské soutěži moderních pětibojařů v Tokiu. (ilustrační foto)

Článek

Překážkové závody mají různé podoby a startující při nich urazí různě dlouhé vzdálenosti. Soutěže Ninja mají podle zastřešující organizace překážkových sportů po celém světě miliardovou sledovanost.

Jízda na koni s překážkami má být z pětibojařských soutěží vyřazena, protože je často problematická. Na loňských olympijských hrách v Tokiu upoutal pozornost případ německé reprezentantky Anniky Schleuové, jejíž kůň se vzpouzel a odmítal skákat. Schleuová se ho snažila pomocí bičíku a ostruh přimět k poslušnosti. Trenérka Kim Raisnerová ji vyzývala, ať ho udeří, sama to také do jeho zadní části těla udělala.

Elitní závodníci se změnou disciplín nesouhlasí. Už v listopadu více než čtyřicet olympijských medailistů včetně vítěze her v Londýně 2012 Davida Svobody podepsalo dopis adresovaný předsedovi Mezinárodního olympijského výboru Thomasi Bachovi. Sportovci v něm žádali o podporu v boji za zachování jezdecké disciplíny. Nyní ho znovu vyzvali, aby zasáhl. Konzultace UIPM s nimi prý není skutečná.

Předseda komise sportovců UIPM Jásir Hafní však tvrdí, že závodníci hráli při hledání nové podoby moderního pětiboje zásadní roli. "Věřím, že pracovní skupina pro novou pátou disciplínu důkladně vyhodnotila možnosti s využitím interních a externích odborných znalostí a povede to k dobrému výsledku. Ačkoli stále není hotovo, máme výjimečnou příležitost se posunout a zviditelnit náš sport, z čeho budě těžit mnoho budoucích generací," řekl bývalý egyptský reprezentant, s kterým spolupracovalo 26 závodníků z 22 zemí.

Reklama