Hlavní obsah

Na skateboardu strmou ulicí! Praha uvidí divoké jízdy, přijdou triky i pády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká rychlost, parádní triky. Do pražských ulic v sobotu zamíří unikátní projekt Red Bull Steep Street, při němž se elitní světoví skateboardisté spustí z kopce prudkou ulicí, v níž budou umístěny překážky. Otcem projektu je legenda domácí skateboardové scény Maxim Habanec. „Takový závod jako v Praze se ještě nikde nejel,“ tvrdí.

Foto: Red Bull

Praha v sobotu uvítá unikátní skateboardovou akci.

Článek

S prknem na kolečkách objel skoro celý svět, inspiraci našel v USA, přesněji v Los Angeles.

„Sjel jsem na skejtu pátou nejprudší ulici v USA. Jmenuje se Baxter street téměř ji nejde vyjet autem. Když přijíždíte shora, škrtáte podvozkem, je tam neskutečně nehod. Mně se povedlo sjet ji na skejtu téměř bez zastavení a myslím, že to byla jedna z nejhorších a nejnebezpečnějších věcí, jakou jsem kdy v životě dělal,“ přiznává.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený maximhabanec (@maximhabanec)

Pražská Kostelní ulice nemá takový sklon, ale ideální lokaci. „Nachází se na cestě mezi Stalinem a Štvanicí, což jsou taková epicentra skateboardingu v Praze. Sám jsem ji jel mnohokrát. Je prudká akorát, aby tam šly umístit překážky a jezdci se s tím popasovali,“ popisuje.

Startovat se bude za velkým zpomalovacím prahem a pojede se v nejprudší spodní části. Sjezd by měl trvat zhruba 30 vteřin. Hodnotit se bude rychlost i kvalita triků včetně nezvykle vysokého zábradlí.

„Základní pravidlo je, že nikdo během jízdy nesmí sundat nohu z desky. Znamená to, že brzdit se nesmí podrážkou, ale jenom smykem. Kdo spadne, může pokračovat, ale vzhledem ke ztrátě už asi nebude mít velkou šanci na úspěch. Jezdci za triky získají hodnocení od 0 do 100 bodů, od nichž se odečte dosažený čas,“ popisuje regule Habanec.

Foto: Red Bull

Maxim Habanec sezval do Prahy elitní světové skateboardisty.

V kvalifikaci od 14.00 má každý závodník dva pokusy, nejlepších osm postoupí do finálových kol, které startují v 17.30, až na konci zůstanou dva nejlepší.

Ve větší rychlosti samozřejmě roste i riziko karambolů. „Dá se jet bezpečně, dá se jet i naprosto zběsile a bezhlavě, to je na každém. Pozvali jsme jezdce, který jezdí neuvěřitelně a mají nad prknem obrovskou kontrolu. Přijde mi, že tady budou hrozit víc odřeniny nebo silniční lišej, možná uvidíme hodně jezdců, kteří budou jezdit v mikině, aby se ochránili před odřením,“ čeká Habanec.

A největší favorit? „Pro mě Američan Jake Wooten, který jezdí bazény a hrozně rychle,“ odhaduje.

Reklama

Související témata: