Hlavní obsah

Nechutná ostuda. Rakovina a nádor na mozku? Olympijský vítěz si jen vymýšlel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo slávy a úcty obrovská blamáž. Pro mnohé byl olympijský šampion v parkurovém skákání Eric Lamaze hrdinou, teď si ale Kanaďan udělal obrovskou ostudu. Slavný závodník totiž předstíral, že trpí rakovinou v konečném stadiu, jen aby se vyhnul rozsudku u soudu.

Foto: Profimedia.cz

Olympijský vítěz v parkurovém skákání Eric Lamaze

Článek

Pětapadesátiletý Eric Lamaze je nejúspěšnějším kanadským olympionikem v parkurovém skákání. V Pekingu 2008 získal individuální zlato a týmový bronz a další třetí místo přidal o osm let později na OH v Riu 2016. Zlato pak bral na Panamerických hrách v roce 2015 a také bronz na Světových jezdeckých hrách 2010.

Jezdec, který si jen v roce 2007 vydělal více než 800 000 liber, přišel o olympiádu v Tokiu a v roce 2022 ukončil kariéru. Prý aby se mohl soustředit na své zdraví poté, co mu byla v roce 2017 diagnostikována rakovina, údajně měl mít nádor na mozku. Jezdec o všem o dva roky později informoval veřejnost.

Nyní však vyšlo najevo, že předložil falešné dokumenty týkající se jeho stavu, jen aby odložil soudní jednání v rámci sporu o 400 000 liber, které je proti němu vedeno. Lamaze totiž čelí obvinění z toho, že v roce 2010 prodal tři koně ze své stáje Torrey Pines Farmě Iron Horse, koně prý ale neměli slíbenou kvalitu.

Právní případ se táhl po mnoho let, v červenci letošního roku pak Lamazeův právník Tim Danson požádal o odložení případu. Soudu předložil dokument, který zmiňoval vážné zdravotní problémy Kanaďana. Součástí zprávy však nebyly žádné lékařské záznamy. Přidány byly jen fotografie znetvořeného obličeje po operaci mozku.

Dokument byl navíc napsán v holandštině, s chybou v adrese nemocnice Chirec Delta Hospital a byl údajně podepsán neurochirurgem Dr. Nordenynem Ouladem Ben Taibem. Následně se zjistilo, že zmíněný lékař komunikuje pouze francouzsky, anglicky a také v arabštině.

Druhá zpráva z 2. srpna pak dokonce uvedla, že Lamazeova rakovina se rozšířila do jeho oblasti krku a on již podstoupil velkou operaci. Dokument tvrdil, že se po zákroku z 11. srpna může dávat dohromady až rok. Tuto zprávu měl pro změnu napsat lékař Benoit Pirotte ze stejné nemocnice v Belgii.

Jenže soukromý detektiv najatý společností Iron Horse Farm v Belgii zašel za zmíněným lékařem, který popřel, že by dokument psal a podepsal. Potvrdil, že jde o falzum.

Právník někdejší kanadské hvězdy se vzdal zastupování svého klienta. „Eric je velmi nemocný, ale možná ne s rakovinou,“ uvedl 5. září Danson. Sám Lamaze nadále trvá na tom, že zmíněnou nemoc má – ale přiznal, že „udělal malou chybu“.

Pro The Toronto Star pak sebevědomě uvedl, že důkazy proti jeho osobě nebudou nalezeny, navíc zopakoval, že měl skutečně rakovinu.: „Nikdy je nenajdete,“ tvrdil Lamaze. Připustil ale, že občas využil určité nepravdy. „Byl jsem tu a tam lstivý,“ uvedl.

Soudce Hurtz následně konstatoval, že došlo k hrubému porušení zákona. „Pan Lamaze se pokusil spáchat podvod u soudu podáním tří padělaných dopisů, které se nepravdivě vydávaly za lékařské zprávy týkající se vážného zdravotního stavu pana Lamaze,“ poznamenal soudce.

Právník Morse zastupující společnost Iron House tvrdí, že předstíráním rakoviny v konečném stadiu, Lamaze urazil všechny lidi, kteří trpěli a trpí touto obávanou nemocí. „Udělal všechno jen pro to, aby se vyhnul soudnímu verdiktu ve věci, která se vleče už více než deset let,“ upozornil.

Lamazeovi bylo soudem nařízeno zaplatit 25 800 liber na pokrytí nákladů Iron House Farm po návrhu na odročení v červenci. Do 29. září si také musí najít nového právníka, pak se bude případem soud dále zabývat.

Reklama

Související témata: