Hlavní obsah

O tomhle sportu jste asi ještě neslyšeli. Závody bagrů. Rozhoduje přesnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ledčice

Při těchto závodech nejsou v hlavní roli jezdci, ale strojníci (bagristi není odborný název). Usedají do rýpadel a nakladačů, aby poměřili své síly v dovednostních soutěžích. Jde hlavně o přesnost. Důležitý je proto cit v rukách. Jak závody v rámci CAT Roadshow 2022 v pískovně v Ledčicích na Mělnicku vypadaly, uvidíte v našem videu.

Znáte tento sport? Závody bagrů. Je to hlavně o přesnosti a citu v rukáchVideo: Sport.cz

 
Článek

Vítězem se stává ten, kdo zvládne tři disciplíny v co nejkratším čase. To znamená s rýpadlem s drapákem sestavit nápis do připravené šablony. Umístit oškrt (ocelový tyčovitý nástroj zakončený hrotem) zavěšený na řetězu do nachystaných držáků. A přemístit tři kovové bedny pomocí nakladače s paletovými vidlemi do přesně definovaných pozic.

Dá to zabrat. Snadné to rozhodně není. Polovina strojníků soutěž v deštivém a větrném počasí nezvládla dokončit. „Nejtěžší disciplína? Asi to přemisťování kovových beden. To je hodně natěsno. Vidle mokré, klouže to. Člověk musí být opatrný, aby nedělal zbrklé pohyby a nespadlo mu to dolů," popisuje Tomáš Sooky, který má zkušenosti i ze soutěží v zahraničí.

Foto: Sport.cz

Strojník musí joystick ovládat s citem. Je to o zkušenostech.

Souhlasí s ním i další ze strojníků Jaroslav Dlouhý. „Navíc tam není z kabiny moc vidět. Vidíte třeba jen kousky těch vidlí. Musíte mít odhad, mít to v sobě."

V Ledčicích byl nakonec nejúspěšnější Martin Kvída. Tři disciplíny zvládl v čase 11 minut 18 vteřin.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.