Hlavní obsah

Opatrný stejně jako loni vyhrál rámcovou soutěž při parkurovém Prague Playoffs

Aktualizováno

Český jezdec Aleš Opatrný vyhrál pětihvězdičkovou rámcovou soutěž při Prague Playoffs. Parkur s překážkami vysokými 145 centimetrů zvládl s koněm Forewer čistě a měl nejrychlejší čas z osmnácti závodníků, kteří rovněž jeli bez chyby a splnili předepsaný čas. Čtvrtfinále týmového Super Cupu, které bylo vrcholem čtvrtečního programu, vyhrál tým Paris Panthers.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Účastník loňských olympijských her Opatrný startoval jako pětadvacátý a časem 56,24 sekundy se jasně dostal do čela. Nikdo z dalších 31 jezdců se nedostal ani pod minutu, takže český reprezentant znovu zahájil pražskou akci vítězně. Při vyhlášení mu pak v zaplněné hale zněla česká hymna. "Je to fakt skvělý pocit, když je tady takových diváků a vítězi aplaudují. Naštěstí jsem to byl já. Je to dobrý start do tohoto víkendu a snad tam ještě některá přední umístění budou," řekl televizní stanici Nova Sport.

S Forewerem nedávno zvítězil v přípravné soutěži v Šamoríně. Jeho teplokrevník v jedenácti letech dozrává. "V posledním roce začal být stabilní a podává pravidelně výkony na všech úrovních. Doufám, že mu to vydrží ještě dva dny," pousmál se Opatrný. Další program při Prague Playoffs zatím nemá přesně naplánovaný. Hlavní je pro něj sobotní pětihvězdičková soutěž, která na rozdíl od té dnešní bude s rozeskakováním. "Ještě musím promyslet, jestli budu startovat zítra, nebo půjdu třeba jen pár skoků tréninkově kvůli tomu hlavnímu sobotnímu skákání," dodal.

Dvakrát si projela parkur manažerka a jezdkyně Prague Lions Anna Kellnerová. Nejdříve s klisnou Catch Me If You Can absolvovala vybrané překážky, aby ji nachystala na páteční semifinále týmového Super Cupu. Dařilo se jim, ale pak Kellnerová plánovaně jízdu předčasně ukončila. "Byl to plán s ní neskákat celý parkur, abych šetřila síly na zítřek. Má dostatečnou energii, tak doufám, že zítra to bude dobré," uvedla. S mladým Joyridem udělala dvě chyby a zařadila se na 42. místo.

Hlavní soutěží dnešního programu v O2 areně bude večer čtvrtfinále týmového Super Cupu. To bude tentokrát bez české účasti, protože Prague Lions ze třetího místa v seriálu Global Champions League postoupili přímo do semifinále.

Olympijský vítěz chyboval

Úvodní večer patřil tradičně čtvrtfinále týmové soutěže, které ale bylo bez domácího zástupce Prague Lions. Tým jezdkyně a manažerky Kellnerové díky třetímu místu v dlouhodobé části Global Champions League postoupil přímo do pátečního semifinále. V něm jsou nasazené čtyři týmy, dalších dvanáct dnes bojovalo o zbývajících osm míst.

Nejlépe si vedli Paris Panthers, kteří letos mají v sestavě olympijského vítěze Bena Mahera. Brit byl z tohoto týmu jediný, kdo ve čtvrtfinále chyboval. Před ním jeli Belgičan Gregory Wathelet a Nizozemec Harrie Smolders čistě. Čtyři trestné body byly nejlepším výsledkem tohoto kola. Vítězové z roku 2018 Madrid in Motion jich měli osm a týmy od třetího do sedmého místa dvanáct.

Byli mezi nimi také Hamburg Giants, v jejichž sestavě se objevila dvacetiletá česká jezdkyně Sára Vingrálková s koněm Kas-Sini DC. Po výborných výkonech svých kolegů udělala dvě chyby. "Výsledek kolegů před vámi je na jednu stranu svazující, na druhou stranu motivující, abyste také předvedli dobrou jízdu. Já jsem se svou jízdou spokojená, ale kdybych měla o jednu chybu méně, bylo by to lepší, protože bychom si mohli zajistit postup rovnou," řekla. Tým z německého přístavního města měl z dvanáctibodových týmů nejhorší čas, ale na účast v semifinále to stačilo.

Tam proklouzli ještě se 16 trestnými body Rome Gladiators. Loňský triumf v Super Cupu neobhájí London Knights. V kompletně obměněné sestavě se jim nedařilo, nasbírali 24 trestných bodů a skončili jedenáctí.

Reklama

Související témata: