Hlavní obsah

Boxerská řež o titul: Chirurg proti Břitvě

Michal Osoba (Drážďany)Právo

Až dvanáct kol, během nichž si může vydobýt boxerskou slávu i spoustu peněz, čeká v sobotu večer Lukáše Konečného. Pokud obere Ukrajince Sergeje Dzinziruka o mistrovský pás organizace WBO v superwelterové váze, zařadí se mezi boxerské legendy.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Český boxer Lukáš Konečný zasahuje Anteho Biliče - ilustrační foto

Článek

Do Drážďan, pár kilometrů od hranic a Konečného bydliště Ústí nad Labem, v sobotu dorazí stovky českých fanoušků. Devětadvacetiletý boxer, jemuž se pro přesnou práci rukou přezdívá Chirurg, v pátek před oficiálním vážením třímal desítky vstupenek pro své fanoušky. Pak si v rozlehlém centru automobilky Mercedes stoupl na váhu a ta ukázala 69,4 kg. Do limitu se vešel téměř o půlkilogramu. „Jen mě trochu trápí lýtko, snad to bude o.k.,“ hlásí.

Trénoval s Kličkem

Pak vstoupil do provizorního ringu s váhou Dzinziruk, děsící soupeře přezdívkou Břitva, a moderátor ohlásil na desetinu stejnou hmotnost. Ukrajinec, měřící o 9 cm víc než Konečný, ale díky své výšce vypadá„vyzábleji“. „Shazoval jsem jen čtyři kila,“ mávne rukou Dzinziruk. S Konečným si plácne, obejmou se, zapózují. „Je to jen sport. Mně nedělá problém někoho praštit a pak si s ním pokecat. Proti fotbalu nebo hokeji je to férový sport,“ tvrdí Konečný.

Z 35 duelů prohrál jen dvakrát. Bilance Dzinziruka je ještě úchvatnější: Do profesionálního ringu se postavil čtyřiatřicetkrát a vždy odcházel s rukama nad hlavou! Titul bude v sobotu obhajovat už počtvrté. „Lukáš je silný boxer, ale má slabou techniku,“ tvrdí Ukrajinec.

Konečného nevýhodou je nižší výška. „Musí se mu dostat k tělu,“ radí jeho německý kouč Dirk Dzemski. Dzinziruk má velmi silnou přední ruku – tak jako Vladimir Kličko, mistr světa supertěžké váhy. „Trénovali jsme spolu, to je ukrajinská škola boxu,“ vysvětluje.

Zápas za milión

Freiberger Arenu zaplní 4500 diváků. Kolem 20.45 h (živě na Galaxii sport) zazní halou nářez od AC/DC s názvem Hard as a Rock a Konečný vejde do ringu. Rozhodovat se bude o jeho boxerské budoucnosti, finance jsou ale předem dané. „Dostanu asi milión korun,“ ví už teď Konečný. Odměna pro Dzinziruka by měla být pětinásobná. Ukrajinec chce v případě výhry sjednocovat tituly v zámoří. „Tu radost mu nedopřeju,“ tvrdí Konečný. Co by triumf znamenal pro něj? „Víc než zlato na olympiádě. Pak bych titul obhajoval v Praze,“ plánuje.

Reklama

Související témata: