Hlavní obsah

Bystroň měl vlastně štěstí. Prasknout jeho skandál později, dostal by čtyři roky

Praha

Plzeňský fotbalový hříšník David Bystroň si může ještě libovat, že po úletu s metamfetaminem dostal jen dvouletý trest. Kdyby se totiž jeho dopingové provinění provalilo nikoli po utkání Ligy mistrů s Borisovem na konci roku 2011, ale o čtyři roky později, už by mohl na návrat do velkého fotbalu zřejmě zapomenout.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Bystroň (vlevo) na tréninku fotbalistů Plzně

Článek

Světová antidopingová agentura totiž navrhla několik změn v kodexu, z nichž nejpodstatnější je skutečnost, že za doping nebo napomáhání k němu, dostane viník místo trestu na dva roky okamžitě čtyřletý zákaz činnosti.

„Světová antidopingová agentura přijala v polovině listopadu v Johannesburgu nový kodex, který upravuje některé články a mezi nimi i trest za užívání zakázané látky ze dvou na čtyři roky. Totéž se týká spoluviny na dopingu. Od 1. ledna 2015 už tato pravidla vejdou v platnost," informoval české lékaře specializující se na péči o fotbalisty na semináři v pražské Ústřední vojenské nemocnici předseda českého antidopingového výboru RNDr. Jan Chlumský.

Mění se ovšem nejen výše trestů, ale možnosti přípravy distancovaných hříšníků. Usvědčený a potrestaný sportovec se nově bude moci připravovat se svým týmem v poslední čtvrtině trestu.

„Pokud by třeba dostal trest na čtyři roky, může už poslední rok znovu začít přípravu se svým týmem  a ihned po skončení trestu bude připraven pokračovat se soutěžní činností," potvrdil Chlumský změny, k nimž dochází a jež byly vlastně i důvodem toho, proč se David Bystroň mohl dva měsíce před vypršením trestu začít chystat na návrat s fotbalisty plzeňské Viktorie.

Smůlu měl ovšem v tom, že si při tréninku vážně poranil koleno a vzhledem k nezbytné operaci si musí na comeback počkat.

Reklama