Hlavní obsah

Češi na šachové olympiádě senzačně porazili Rusko a jsou už třetí

Tromsö

Čeští šachisté dosáhli historického vítězství. V norském Tromsö porazili Rusko 3:1 a po sedmi zápasech jsou na skvělém třetím místě. "Výhra je to historická, skvělá a k tomu naprosto zasloužená, máme znamenitý mančaft. Všichni se koncentrují na přesnou přípravu a soustředěný výkon. Krátcí na nás byli i Rusové a jsme svědky skutečně historického vítězství," poslal z Norska zprávu plnou euforie nehrající kapitán Vlastimil Jansa pro server chess.cz.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Česká šachová jednička David Navara (vpravo) s legendárním Rusem Anatolijem Karpovem - archivní snímek.

Článek

Sledovat zápas bylo pro kapitána obrovským zážitkem. "Naše výkony mají viditelně stoupající tendenci, uděláme všechno pro to, abychom takhle pokračovali až do konce," ujistil z Tromsö Jansa.

K samotnému zápasu uvedl: "David Navara měl všechno, včetně přípravy, znamenitě připravené a závěrečný útok sehrál prostě virtuózně - jako Paganini! Viktor Láznička tady hraje úžasně logické šachy, tentokráte krok po kroku přehrával Svidlera. Vyhrát s Ruskem 2:0 na prvních dvou šachovnicích se snad ještě nikdy nikomu nepodařilo. Zbyněk Hráček byl v zahájení zaskočen Karjakinem, ale pak prokázal obrovskou odolnost a ohroženou pozici zachránil. Nelehkou úlohu měl i Vlasta Babula s velice nebezpečným Něpomňaščijem černými figurami. Veškeré aktivní pokusy soupeře však pozorně eliminoval."

Zápas se zapíše do historie českého šachu. "Vítězství 3:1 nad Rusy je skvělé! Držme palce našim reprezentantům v dalších kolech, mají slibně rozehraný turnaj a mohou skončit vysoko,"  přidal se z dějiště šachové olympiády reprezentační manažer Michal Konopka.

"Máme obrovskou radost, je to neuvěřitelné. Velice důležité bylo vítězství Davida Navary na první šachovnici, Rusové byli hodně nervózní. Naše sebevědomí po takovém vítězství samozřejmě stoupá, ale do příští partie půjdeme s nohama na zemi plně soustředěni, abychom tenhle výsledek potvrdili," řekl Vlastimil Babula.

Výkony českých šachistů sledují v Tromsö s respektem i ti nejlepší z nejlepších. "Hlavně, aby nám to vydrželo. Stejně jako v tenise: brejk je třeba potvrdit," dodal Vlastimil Jansa.

Snažit se o to budou Češi v osmém utkání proti Rumunsku.

V sobotu se dařilo i ženskému týmu, po vítězství 3:1 nad Lotyšskem se posunul na průběžné 40. místo. V neděli nastoupí české šachistky proti Islandu.

Výsledky 7. hracího dne šachové olympiády:
Muži:
ČR – Rusko 3:1
Navara - Griščuk 1:0,
Láznička - Svidler 1:0,
Hráček - Karjakin 0,5:0,5,
Babula - Něpomňaščij 0,5:0,5.
Pořadí:
1. Azerbajdžán 13,
2. Čína 12,
3. Česko 12 bodů.
Ženy:
ČR – Lotyšsko 3:1
Havlíková - Rieznieceová-Ozolaová 1:0,
K. Olšarová - Berzinaová 1:0,
Sikorová - Skinkeová 0:1,
T. Olšarová - Ernesteová 1:0.
Pořadí:
1. Rusko 14,
2. Čína 12,
3. Maďarsko 12,
…40. Česko 8 bodů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.