Hlavní obsah

České touch ragby jede bojovat do Dublinu

Praha

Nekontaktní ragby? Ano. I v Česku se hraje touch ragby, rychlý a technický sport. Čeští junioři se vydají za pár týdnů do irského Dublinu, kde se od 18. do 20. srpna koná mezinárodní mistrovství. V českých barvách budou hrát hráči a hráčky z týmů ČSRU Sparty, Tatry, Babic a Ostravy. A také z týmu České asociace Rugby League Vrchlabí.

Foto: Sport.cz

Už jste vyzkoušeli touch rugby?

Článek

Vybraní hráči absolvovali od ledna každých čtrnáct dní tříhodinové tréninkové kempy a tvrdě se připravovali, aby uspěli v těžké mezinárodní konkurenci.

V Česku se touch ragby hraje zhruba patnáct let. Výhodou pro nově začínající je, že zde není kontakt a soupeři se neskládají, pouze se zastavují dotekem. Proto si tuto hru může vyzkoušet doslova každý. Je to velmi dobrá hra na pochopení a osvojení toho, o co v ragby jde. Tedy o hledání volného prostoru, vyšachování obrany soupeře přihrávkami a rychlost. Jak v běhu, tak i v myšlení.

Nápad na vytvoření mládežnického výběru vzešel přibližně v roce 2014, kdy se jeden z hráčů, Novozélanďan Paul Monteiro, rozhodl vytvořit školní tým na mezinárodní škole Riverside. Začínal s osmi kluky od šesti do devíti let. Od té doby se hráčská základna rozšiřovala na současných více než dvě stě registrovaných hráčů ve dvanácti klubech a školách. V průběhu každého roku se už hrají tři velké turnaje.

Tým vede mezinárodní tým trenérů

Na začátku roku 2017 se konal první přípravný kemp, kam bylo pozváno třicet hráčů a hráček. Z těch se vybírá osmnáct nejlepších, kteří budou reprezentovat Česko na juniorském mistrovství v Dublinu.

Český tým připravuje mezinárodní trenérský tým ve složení Sarah McAulay (Anglie), Sam Childs (Austrálie) a Renaud Carbonnel (Francie).

Češi v prvním utkání změří síly s Anglií, ve druhém se Švédskem, následují souboje s Irskem, Skotskem, Holandskem, výběrem ze středo-východu, Francií a v posledním utkání ve skupině s Walesem.

Reklama