Hlavní obsah

Český pilot navlékl žraločí kůži a zaletěl v nebeské formuli 1 životní výsledek

San Diego

Druhý závod stvrdil českou ofenzívu v seriálu Red Bull Air Race v akrobatickém létání. Martin Šonka si pátým místem v San Diegu udržel celkové vedení. Jeho krajan Petr Kopfstein se poprvé probil do osmičky a skončil šestý. „Postupujeme krok za krokem. Umístění bereme jako potvrzení, že jdeme správným směrem,“ hodnotí Kopfstein podnik v Kalifornii. Pomohla mu pozoruhodná novinka.

Kopfstein v San Diegu Video: Red Bull Content Pool

 
Článek
Fotogalerie

Životní výsledek. Poprvé postoupil mezi nejlepší osmičku, v níž ho porazil Němec Matthias Dolderer. „Na postup do Final 4 to ještě nestačilo, potřebovali bychom trochu víc štěstí. Ale obecně panuje v týmu velká spokojenost a těšíme se na další závod," pochvaluje si Petr Kopfstein.

Letadlo nechal potáhnout takzvanou žraločí kůží druhé generace. A novinka se osvědčila.

„To jsou desetinky, které potom mohou rozhodnout, ale při běžném letu to není znát. Efekt se může projevit v momentu, kdy se řeší právě desetinky," poukazuje.

Polep používají bobisté či piloti DTM

O co vlastně jde? Speciálně za Petrem dorazil do Kalifornie tým, který vyvinul technologii shark skin. „Jedná se o speciální polep, který zefektivňuje průtok vzduchu kolem křídel a tím letadlo zrychluje. Už ho používají například rakouští bobisté nebo piloti v automobilové sérii DTM. V Red Bull Air Race sice některé týmy shark skin mají, my jsme ale byli první, kdo letěl s jeho novou generaci," usmívá se Kopfstein.

Je historicky prvním vítězem Challenger Cupu, nyní zaletěl nejlepší výsledek v elitní kategorii. Třeba český pilot naplní i předpověď Nigela Lamba, legendy a bývalého mistra světa Red Bull Air Race: „Petr má evidentně velmi rychlý stroj a pokud se mu podařilo přes zimu zapracovat na psychické stránce, věřím, že by mohl být překvapením této sezóny... Pódium čeká!"

Reklama

Související témata: