Hlavní obsah

Domácí badmintonové tituly vybojovali Švábíková a Louda

Praha

Mistrovství republiky v badmintonu ovládli favorité. Třetí titul vybojoval Jan Louda, který ve finále porazil Jiřího Krále. Už pětkrát se pak v kariéře radovala z prvního místa Tereza Švábíková, která přehrála Sabinu Milovou. „Bylo to pro mě hodně emoční mistrovství, protože jsem byla nervózní a cítila na sobě tlak. Jsem ráda, že jsem to zvládla," oddechla si Švábíková po více než hodinu trvajícím zápase, který vyhrála ve třech setech. Podobně dlouhé bylo také mužské finále. „Soupeř měl dobrou obranu a čekal na chyby. Musel jsem hrát aktivně a důrazně na síti," komentoval finále Louda.

Foto: Markéta Křížová

Pátý titul mistryně republiky v badmintonu vybojovala Tereza Švábíková

Článek

Do finále mužského turnaje se dostal Jiří Král, který v semifinále porazil prvního nasazeného Milana Ludíka. V boji o titul ale splnila roli favorita turnajová dvojka - Jan Louda. Ten finále začal skvěle, vyhrál první set 21:15. Druhý ale po boji prohrál. Třetí sada nabídla drama, kdy Louda neproměnil několik mečbolů.

„Cítil jsem, že musím být ten, kdo bude aktivnější. Celou dobu moje strategie fungovala, jenže soupeř se zlepšil a já musel více riskovat," popisoval Louda, který v koncovce rozhodující třetí sady prohrával 18:19, když pokazil smeč. Nakonec sadu ale získal poměrem 23:21. „Třetí titul je moc hezký a jsem za něj moc rád," tvrdil Louda, jenž na turnaji prohrál pouze jediný set.

Podobně napínavé bylo také finále žen. Do něho se dostala první nasazená Švábíková, která trénuje a připravuje se v Dánsku. „Bylo to emočně náročné, možná mé první mistrovství bylo podobně vypjaté. Navíc jsem se chtěla ukázat před rodinou," konstatovala Švábíková, která první set proti Sabině Milové prohrála 19:21. „S hrou jsem nebyla spokojená, bylo tam strašně moc chyb. Navíc jsem to špatně zvládla takticky. Měla jsem to lépe ustát s chladnou hlavou a více hru zpomalovat," poznamenala Švábíková, která ale nakonec zápas otočila a získala titul.

Vítězové MČR v badmintonu
2017 Milan Ludik - Tereza Švábíková
2018 Jan Louda - Tereza Švábíková
2019 Adam Mendrek - Tereza Švábíková
2020 Jan Louda - Tereza Švábíková
2021 Jan Louda - Tereza Švábíková

Z titulu mistrů v mixu se radoval pár Jan Hubáček a Michaela Fuchsová, který zdolal jasným způsobem Vojtěcha Šelonga s Denisou Šikalovou. Právě Fuchsová bojovala o cenný double. S Alžbětou Bášovou ale nestačily na mladé duo Lucie Krpatová, Kateřina Zuzáková. „Je to mezi dospělými, takže to řadím výše, než naše čtvrtfinále z ME juniorů," radovala se Zuzáková.

Poslední kategorii ovládl podle očekávání Ondřej Král s Adamem Mendrekem, když zdolali narychlo sestavenou dvojici Jaromír Janáček, Pavel Maňásek 2:0 na sety. „Nebylo to moc hezké utkání pro diváky, na tom jsme se s Adamem shodli, ale je to pro mě první titul mistra ČR, takže to se počítá," shrnul Ondřej Král, který se už zanedlouho vydá na turnaj do Polska, na kterém by s Mendrekem znovu chtěli dokráčet minimálně mezi nejlepší čtyři.

Mezinárodní MČR v badmintonu v Praze:
Muži:
Dvouhra: Louda (2) - Král 2:1 (15, -21, 21).
Čtyřhra: Král, Mendrek - Janáček, Maňásek 2:0 (15, 15).
Ženy:
Dvouhra: Švábíková (1) - Milová (2) 2:1 (-19, 18, 17).
Čtyřhra: Krpatová, Zuzáková (2) - Bášová, Fuchsová 2:0 (9, 20).
Smíšená čtyřhra: Hubáček, Fuchsová - Šelong, Šikalová 2:0 (15, 10).

Reklama