Hlavní obsah

Dopingové kontroly ve sportu se dělají jen na efekt, tvrdí australští vědci

Dnešní antidopingové kontroly jsou prováděny jen na oko a odhalí minimum hříšníků. Tvrdí to alespoň australští vědci z univerzity v Adelaide, kteří provedli analýzy pozitivních testů ze třiadevadesáti různých sportů po celém světě. Zjistili, že dopující sportovec je odhalen jen ve 2,9 procentech případů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jeden z posledních odhalených hříšníků sprinter Asafa Powell.

Článek

"Systém současných antidopingových kontrol nikdy nepovede k vyhlazení dopingu," citovala agentura AP jednoho z autorů profesora Macieje Henneberga. "Současná pravidla jsou totiž nastavena tak, aby to aspoň vypadalo, že se proti dopingu bojuje," dodal.

V praxi jsou sportovci kontrolováni zhruba dvanáctkrát do roka, což podle Henneberga přináší šanci jen 33 procent, že bude odhalen. "Protože zakázané látky neužívají každý den a také se vyvíjí metody, jak doping zakrývat," prohlásil Henneberg.

Aby byl antidopingový systém stoprocentní, musel by být každý ze sportovců testován padesátkrát za rok. V takovém případě by se však náklady na kontroly jednoho sportovce pohybovaly v rozmezí 25 tisíc až 40 tisíc australských dolarů (450 tisíc až 720 tisíc korun).

"Z ekonomického hlediska se tak testování, aby bylo skutečně efektivní, nevyplatí," přidal další z autorů Aaron Hermann.

Reklama

Související témata: