Hlavní obsah

Jaroš po dlouhých potížích začal s přípravou na poslední osmitisícovku. Obávanou K2

Ještě devět měsíců od loňské úspěšné expedice na Annapúrnu se vyrovnává s následky omrzlin, po nichž mu na nohách zůstaly jen tři zdravé prsty. Horolezec Radek Jaroš přesto s nezlomnou vírou vzhlíží k naplnění svého snu zkompletovat tzv. Korunu Himálaje. Od přelomu roku už zase trénuje a v létě chce stát v pohoří Karákoram na vrcholu K2, posledním ze čtrnácti osmitisícových velikánů, který mu zatím odolal.

Foto: archiv R. Jaroše

Tři týdny po poslední operaci omrzlých prstů se Radek Jaroš postavil poprvé na běžky.

Článek

Léčba omrzlin se proti vaší vůli protáhla, v jakém stavu máte nyní prsty u nohou?

Bez zásahu zůstaly tři prsty, nehty si stříhám na čtyřech. Dohromady je asi sedm článků pryč. Ale v létě budu moct nosit žabky, v to jsem nevěřil! Prosincový zákrok byl ale jaksi navíc. Po druhé operaci v září jsem myslel, že budu do dvou měsíců zahojený, a nemám to zavřené doteď. Doba bez přípravy se protáhla na devět měsíců. Naštěstí je to za mnou a pokud se nic nepo..., tak mi to dovoluje trénink i regeneraci, můžu chodit do sauny i kryokomory.

Následky omrzlin léčíte extrémním mrazem v kryokomoře?

V den, kdy jsem ve stavu největších omrzlin odjížděl s černýma nohama ležet do Motola, mi kamarád, bobista Roman Gomola volal, že mi to domluvil a že můžu vesele chodit do mínus 160 stupňů. To jsem vážně slyšel rád. Ale už jsem s tím začal. Poprvé to bylo opravdu zvláštní, už jsem viděl titulky, jak Jarošovi omrzly omrzliny. A když jsem svému doktorovi přiznal, že jsem byl ráno v sauně, odpoledne v kryokomoře a tělo poznalo rozdíl asi 250 stupňů, tak trochu nevěřil. (smích)

Jakou přípravu váš stav dovoluje?

Už v prosinci jsem začal chodit do posilovny, s aerobním tréninkem jsem začal na přelomu roku. Mezi svátky jsem byl poprvé na běžkách. První start jsem si dal u hospody, kdyby to nešlo, tak bych tam zapadl. Kupodivu to ale bylo dobré, dal jsem dvacet kilometrů. A brzy chci zkusit vyjet na ledy a vyzkoušet mačky.

Říká se, že tělu po dlouhém výpadku zabere návrat do původní formy ten samý čas...

Tuhle teorii budu muset zbořit, zahálel jsem devět měsíců a ve formě musím být za půl roku. (smích) Budu se snažit omezit hodiny prosezené u počítače a při různých akcích na úkor tréninku. Výsledky vyšetření funkční diagnostiky byly špatné, ale podle doktora jiné grafy ukazují, že je z čeho brát. To je pozitivní.

S harmonogramem hnout nemůžete?

Lezecká sezóna na K2 je jasně označená létem, tedy od června do srpna. Samozřejmě nemůžu zaručit, že se dostanu do ideálního stavu. A doufám, že mám tolik soudnosti, abych v opačném případě neodjel. I všem partnerům opakuji, že se může stát, že to budu muset o rok odložit.

Budete muset kvůli následkům omrzlin měnit vybavení?

Řeším to. Už mi dělali otisky noh kvůli ortopedickým vložkám, měřili mě, jak chodím a tak podobně. Také zvažujeme, jak implantovat do horolezeckých bot vytápění pomocí odporové spirálky, které se používá u sjezdařských lyžáků.

O složení expedice je už jasno?

S mým starým parťákem Petrem Maškem jsme domluvení už od roku 2010. A po loňské expedici na Annapúrnu se přidal Honza Trávníček.

V plánu je stále útok ze severní strany?

Bohužel se to nejspíš stočí na jih. Původní plán počítal se spoluprací s americkou expedicí, která to ale odpískala. A obávám se, že v tak malém týmu, bez podpory výškových nosičů a samozřejmě bez kyslíku nemáme síly na to, abychom prorazili takovou stěnou a pohybovali se v tak neznámém terénu. Naopak Abruzziho žebro a Česenův pilíř už známe z předchozích pokusů. A upřímně předpokládám, že tam bude víc expedic, se kterými bude možné případně spojit síly.

Do sbírky všech čtrnácti osmitisícovek vám schází hora s pověstí té nejtěžší, o jejíž vrchol jste neúspěšně usiloval již čtyřikrát. Honí se vám hlavou předchozí pokusy?

Vzpomenu si, ale nijak mě to nestraší, nemám z toho trauma, i když třeba před sedmým pokusem bych možná mluvil jinak. O tom jsou hory. Není to eskalátor, který se při poruše dá vyjít pěšky. Je to trochu jiný boj, jedeme tam pro to, abychom stáli na vrcholu. Je tam ovšem hodně ale...

Reklama

Související témata: