Hlavní obsah

Ježka připravil šťouch o medaili. Byl jsem zadýchaný, tak jsem nadával jen v duchu, hlásil

ČUNOVO

Nebýt dotyku sedmnácté branky, zakončil vodní slalomář Stanislav Ježek svoji životní sezónu medailí z mistrovství světa. Jenže jeden šťouch srazil kanoistu o 56 setin pod stupně vítězů na čtvrté místo. „Trhat vlasy si nebudu, ale drbat se v nich budu určitě,“ přiznával v Čunovu u Bratislavy 34letý vyhlášený pohodář.

Foto: Tomáš Halász, ČTK

Český kanoista Stanislav Ježek na MS v Bratislavě.

Článek

Za cílem mu nadšeně třásly pravicí jeho dvě malé dcerky Lucinka a Kačenka oblečené v tričkách s anglickým nápisem „Buď rychlejší než vítr“ a příjmením svého tatínka. Vichr, jenž způsobil odklad programu světového šampionátu, už o víkendu vodní slalomáře nezlobil, v ideálních podmínkách zajel Ježek nejrychlejší semifinále ze všech kanoistů.

Čekali jen na něj

Do finálové jízdy tedy vjel jako poslední. „Občas je to zajímavé, na konci všichni balí, uklízejí a čekají, než odjedete, aby mohli domů,“ popisoval úděl vítěze semifinále. „Ale zase můžete mít ten dobrý pocit, že všichni diváci čekají jen na vás,“ pousmál se.

Na startu se snažil nesledovat výsledky svých soků, i když povzbuzování fanoušků podél kanálu k němu dolehlo. A tak věděl, že slovenský olympijský vítěz Michal Martikán svoji jízdu nezvládl optimálně. „Žádný obrovský řev jsem neslyšel, tak jsem tušil, že neudělal velký výsledek. On si tu mohl zajistit místenku do Londýna, ale díky mé chybě získal medaili Matěj Beňuš a ještě může o olympiádu usilovat. Tak mu pak řeknu, ať mi koupí nějaké pivo,“ pousmál se Ježek.

Český reprezentant Stanislav Ježek na MS ve vodním slalomu v Čunovu v Bratislavě.foto: ČTK/Tomáš Halász

Slušnou jízdu mu pokazilo zaváhání na brance číslo 17. „Co jsem si po něm řekl? Trochu jsem si sprostě zanadával. Ale jen v duchu, už jsem byl tak zadýchaný, že jsem nahlas ani nemohl,“ vtipkoval.

Startovní číslo napovědělo

Pokud by věřil na magii čísel, umístění by mu napovědělo i startovní číslo. V Čunovu jezdil se čtyřkou na hrudi, na olympiádě v Pekingu si páté místo vyjel s pětkou. „Snažím se v tom dělat pořádek,“ ušklíbl se. „Není lehké získat nižší startovní číslo, musím si ho vyjet ve světovém rankingu,“ plánuje ns MS nejúspěšnější český závodník v olympijských disciplinách, z nichž se česká výprava teprve potřetí v historii vrací bez medaile.

„Říkal jsem si, že by bylo pěkné aspoň jednu odsud odvézt a když jsem viděl, že už je to jen na mně, tak jsem se snažil dělat, co se dá,“ přiznával. Před startem už ho podobné myšlenky opustily. „Tam už spíš koukám na lidi, co chodí okolo, jak se tváří, jestli fandí, sleduju, jak odskakuje čas,“ popisoval flegmatický slalomář.

Po odpočinku mu začne příprava na olympijskou sezónu. Pro český vodní slalom už místenku v Londýně vybojoval, sám o ni však bude muset ještě usilovat při jarní kvalifikací. Bonusem jsou pro něj dva body, které za umístění v Čunovu do nominace získal.

Reklama