Hlavní obsah

Kajakáři po dvouměsíčním kempu v USA věří v úspěšnou olympijskou kvalifikaci

Čeští kajakáři Ondřej Horský, Jan Souček, Daniel Havel a Jan Štěrba se vrátili z dvouměsíčního soustředění v americké Chula Vistě nedaleko San Diega. Bronzoví medailisté z loňských mistrovství světa i Evropy tam nabírali sílu a techniku pro letošní olympijskou kvalifikaci, která rozhodne o jejich startu na letních hrách 2012 v Londýně.

Foto: Petr Náprstek

Trénink české kajakářské skupiny na Lower Otay Lake.

Článek

„Tato sezóna je o jediném závodě. Semifinále mistrovství světa,“ říká na

rovinu Jan Štěrba. Den D, hodina H přijde 19. srpna ve 13.16 při šampionátu v maďarském Szegedu. Právě v ten okamžik by se měli Češi postavit na start semifinále. Pokud projdou do finále a v něm budou mít zastoupení tři kontinenty (což se očekává), mohli by si začít říkat olympionici.

Právě tomu „obětoval“ čtyřlístek kajakářů dva měsíce života a odloučení v USA. „Všichni víme, proč jsme to udělali. Takový závod se koná jednou za čtyři roky a my na něj chceme být stoprocentně připravení,“ dodává Jan Souček, jediný otec v posádce. „Pro nás tři, mě, a oba Honzy, je to poslední šance jet na olympiádu. Chceme tam,“ tvrdí nejstarší člen kajaku Ondřej Horský, kterého dělí plných čtrnáct let od benjamínka Daniela Havla.

Na den přesně dva měsíce pádlovali kajakáři na sladkovodním jezeru Lower Otay Lake v ideálních klimatických podmínkách. „Odjížděli jsme a tady všude ležel sníh, tam nás čekalo krásné jaro a to nás teď vítalo i doma,“ pochvaluje si Horský. I když už teploty hodně přesáhly dvacítku a počasí by vybízelo ke koupání, v jezeře se nesmí. Funguje jako zásobárna vody pro třímiliónovou aglomeraci San Diega. „Je zajímavé, že lodě na jezeře Američanům nevadí, ale koupání je přísně zakázané. Prý kvůli bakteriím,“ vysvětluje trenér Petr Náprstek.

Čeští rychlostní kanoisté jezdí do Chula Visty, ležící jedenáct kilometrů jak od centra San Diega, tak i americko-mexických hranic, pravidelně.  Dokonce tam mají celoročně uskladněných dvanáct lodí. „Vyjde to levněji, než kdybychom je nechávali převážet z kontinentu na kontinent,“ říká svazový sekretář Petr Mokrý.

Na otázku, jak se vyrovnávají s ponorkovou nemocí, Štěrba odpovídá: „My už jsme se dostali do stádia za 'ponorkou'.“ A Souček objasňuje: „Jsme spolu pět měsíců v roce, takže jsme si na sebe zvykli. Víme o svých vrtoších a umíme je přecházet. Jinak bychom se z toho zbláznili.“ Proto se většinou shodnou, co s volným časem po tréninku. Na konci března urazili 180 kilometrů, aby navštívili zápas hokejové NHL Anaheim – Colorado. „To nás nadchlo. Viděli jsme hattrick Teemu Selänneho i bitku Davida Kočího,“ vypráví Havel a Štěrba s úsměvem dodává: „Milanovi Hejdukovi (český útočník Colorada – pozn.) jsme fandili, ale setkání neproběhlo. Sice nás z ledu do hlediště vyhlížel, ale…“

Kajakáře nečeká po dvouměsíční dřině volnější program. „Víme, že musíme okamžitě zapadnout do tréninkového rytmu. Máme to vyzkoušené a nechceme přijít o to, co jsme nabrali v Americe,“ říká Souček, jenž již den dva po návratu usedne do kajaku. Na začátku května společně vyrazí na nominační závody, ale každý pojede sólo na své lodi. „Do čtyřkajaku si poprvé sedneme až 18. května, kdy nám nový přivezou do Račic. Pak už půjde do tuhého,“ uzavírá. Dva dny na to už společně v jedné loni pojedou první letošní závod Světového poháru. Právě v Račicích.

Vrcholné akce rychlostních kanoistů v roce 2011
3. – 4. května: nominační závod, Račice
20. – 22. května: Světový pohár, Račice
27. – 29. května: Světový pohár, Duisburg (Německo)
17. – 19. června: mistrovství Evropy, Bělehrad (Srbsko)
18. – 21. srpna: mistrovství světa, Szeged (Maďarsko)

Reklama

Související témata: