Hlavní obsah

Kanadský specialista! Squashista Mekbib vybojoval v Torontu svůj pátý titul

Toronto/Praha

Září. Jakmile český squashista Daniel Mekbib vyrazí na turnaje do Kanady, je ve svém živlu. A sbírá úspěchy. V kanadském Torontu totiž získal svůj pátý titul na okruhu PSA. Ve finále porazil Itala Yuri Farnettiho po 3:0 na sety (4, 5, 9) a stal se prvním hráčem na turnaji Chronicle Wealth Guilfoyle Squash Classic, který vybojoval druhé prvenství. Celkem si z Kanady odváží už čtvrtý titul. „Po Česku je pro mě Kanada určitě mojí nejoblíbenější zemí," smál se Mekbib, který by se měl v březnovém světovém žebříčku posunout k 67. místu.

Foto: Irena Vanišová

Český squashista Daniel Mekbib (archivní foto)

Článek

Mekbib absolvoval v Severní Americe během února tři turnaje a zámořskou šňůru zakončil vítězstvím. Přitom v Torontu se nevyhnul dramatickým momentům. Ve čtvrtfinále byl proti Angličanovi Tomu Walshovi dva míčky od vyřazení a vítězství urval v pěti setech. „To byl nejtěžší zápas. Navíc jsem měl trochu zraněný loket, takže jsem si sáhnul až na dno," popisoval Mekbib.

Finále nabídlo jiný obrázek. Hráč brněnské Viktorie dění na kurtu kontroloval. Itala Farnettiho porazil ve třech setech. „Bylo to už celkem easy. Držel jsem se taktiky a dominoval na téčku. Soupeře jsem posílal ze strany na stranu, takže jsem měl celkem snadnou práci," popisoval Mekbib a mohl slavit v Kanadě bral už čtvrtý titul.

„V místním klubu jsem už celkem známý a říkali mi, že po českých hokejistech Jágrovi a Haškovi znají také českého squashistu," smál se.

Mekbib se výrazně posune světovým žebříčkem. Český squashista by se měl pohybovat kolem 70. místa. Přitom jeho dosavadním maximem je 82. příčka z července loňského roku. Se sedmi finálovými účastmi na PSA turnajích se navíc stal historicky druhým nejlepším českým hráčem. Odpoutal se od Martina Švece, který jich má doposud šest. Suverénem je však Jan Koukal s 59 finálovými účastmi a 34 výhrami.

Začátkem března čeká Mekbiba obhajoba na domácím šampionátu, které se po pěti letech přesune z Prahy. Tentokrát se uskuteční v Ostravě ve sportovním centru FAJNE v Porubě. „Na akci se velmi těším. Není však pro mě prioritní jako turnaj PSA, což neznamená, že nebudu chtít vyhrát. Jako rodák z Bruntálu jsem moc rád, že se bude hrát kousek od domova. Rád pozvu přátele a rodinu a doufám, že jim předvedu velkou show," dodal Mekbib. Šampionát se uskuteční od 5. do 8. března.

Reklama