Hlavní obsah

Kentucky Derby vyhrál druhý největší outsider v historii

LOUISVILLE

Nejslavnější americký dostih, dvěma milióny dolarů dotované Kentucky Derby, skončil na dráze Churchill Downs v Louisville historickým překvapením. Vítězný kůň Mine That Bird byl totiž naprostým outsiderem; kdo mu věřil, získal za vsazený dolar více než padesátinásobek. Sobotní úvodní dostih klasické Trojkoruny tak přinesl druhý nejpřekvapivější výsledek ve svých stopětatřicetiletých dějinách.

Článek

Vítěze, který přijel z Nového Mexika, dovedl k prvenství Calvin Borrell. Vyhrál tak druhé Kentucky Derby ve třech letech, předloni triumfoval s koněm Street Sense. Letos na mokré pískové dráze dominoval s převahou šest a tři čtvrtě délky.

"Zvítězit v Kentucky Derby s koněm, kterému nikdo nevěřil, je velký úspěch a pocta," radoval se vítězný žokej. "Věřil jsem, že by mohl být dobrý, a když se před námi objevil prostor, kudy jsme se mohli dostat do čela, neváhal jsem ani okamžik. Z tribuny to možná vypadalo jako snadné vítězství, ale snadné vítězství se v Kentucky Derby nevídá," dodal Borrell.

Mine That Bird, jenž nyní za dva týdny zamíří do druhého dostihu Trojkoruny Preakness Stakes, jel na start do Louisville přepravníkem plných 21 hodin. Cesta na Kentucky Derby mu tak ze všech zúčastněných koní trvala nejdéle.

Kentucky Derby v Louisville, první dostih americké klasické Trojkoruny:
1. Mine That Bird (ž. Borel, tr. Woolley, maj. Double Eagle Ranch & Bueno Suerte Equine), 2. Pioneerof The Nile, 3. Musket Man (všichni USA). Čas: 2:02,66. Výrok: 6 3/4 - 1/4.

Reklama

Související témata: