Hlavní obsah

Končíš, robote, vykřikuje Haye. Budeš trpět, kontruje Kličko

PRAHA

Před třemi lety na sebe pokřikovali v Londýně na eskalátoru, zítra se Vladimir Kličko utká s Davidem Hayem v nejočekávanějším zápase těžké váhy za posledních osm let. Sobota 23 hodin, Hamburk, Imtech Arena. V sázce jsou tituly mistra světa tří ze čtyř nejvýznamnějších asociací profesionálního boxu: IBF, WBA, WBO.

Foto: Morris Mac Matzen, Reuters

Ukrajinský boxer Vladimír Kličko (vlevo) a Brit David Haye před vzájemným zápasem.

Článek

Více než 1000 dnů haněl Angličan ukrajinské sourozenecké duo, kde mohl. „Vybírají si slabé soupeře. Nejsou to šampióni. Tyhle sestry se tváří jako roboti a taky tak boxují,“ dostával se Haye systematicky Kličkům pod kůži. Na tiskové konference chodil v tričku, na němž trhal Vladimirovi s Vitalijem hlavy, a tak dlouho křičel, jak oba zničí, až ukrajinská „kladiva“ opravdu vytočil.

„Haye je člověk bez respektu k ostatním. V těžké váze nedokázal nic, ale hubu nikdy nezavřel,“ soptil Vladimir, který v severoněmeckém přístavu hodlá o víkendu naplnit svůj plán. „Budu do něj mlátit 12 kol a pak ho knokautuji,“ usmyslel si pětatřicetiletý Kličko.

Ukrajinský boxer Vladimir Kličkofoto: Reuters/Morris Mac Matzen

Z jejich předloni plánovaného střetu ve stánku fotbalistů Chelsea na Stamford Bridge sešlo a Ukrajinec mluvil o Angličanovi jako o zbabělci, který nedrží slovo. A soupeř se jen zubil: „Vlad nikdy nepochopil, že moje řeči jsou jako soutěž Miss World, kde ty holky chodí a vykládají o světovém míru.“ Po měsících Hayeovy mediální kampaně už si ale boxerští experti nejsou Kličkovým triumfem tak jednoznačně jistí.

„Hlava mi říká, že vyhraje Vladimir, ale srdce tvrdí, že to bude David. Jedině on může Klička sundat,“ myslí si bývalý šampión Lennox Lewis, jehož duel s Vitalijem Kličkem z května 2003 byl posledním zápasem nejtěžší kategorie, který dostal přívlastek „klasický“.

Kresba na tričku Davida Haye před zápasem s Vladimirem Kličkemfoto: Reuters/Fabian Bimmer

Haye zatím do historie vstoupil hlavně bezchybným marketingem, jenž má promyšlený do posledního detailu. Pro bulvární noviny The Sun nafotil sérii snímků, v nichž se stylizuje do podoby filmového Rockyho: v teplákách vybíhá příkré schody, mlátí do naporcované krávy zavěšené na háku…

Pravidelně také vydává časopis Hayemaker, kde jsou rozhovory s nejen sportovními celebritami: sprinterem Usainem Boltem, stoperem Manchesteru United Rio Ferdinandem, basketbalovým hříšníkem Ronem Artestem, hercem Mickeym Rourkem… „Oni mi věří, protože vědí, že jsem nejlepší,“ kasá se Haye náklonností slavných.

V Hamburku je ale doma Kličko a 50 tisíc diváků v hledišti bude na jeho straně. „Řeči, že je jako leopard, Hayemu nepomůžou. Bude ho to bolet. Hodně,“ zachmuřil se Vladimir. Přímým přenosem vysílá Sport 2.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články