Hlavní obsah

Legendární kouč kárá šéfa NFL, že se nechal zastrašit Trumpem

Basketbalová trenérská legenda Gregg Popovich ostře zkritizoval komisionáře ligy amerického fotbalu NFL Rogera Goodella za to, jak v minulosti ustoupil v otázce protestů hráčů při hymně tlaku prezidenta Donalda Trumpa. Podle kouče San Antonia se Goodell nechal Trumpem zastrašit, svou chybu v uplynulých dnech přiznal i sám Goodell.

Foto: Kim Kyung Hoon, Reuters

Legendární basketbalový kouč Gregg Popovich.

Článek

"Inteligentní člověk vede NFL a nepozná rozdíl mezi vlajkou a tím, co dělá zemi skvělou - všemi těmi lidmi, kteří bojovali o to, aby měl Kaepernick právo pokleknout za spravedlnost," řekl jednasedmdesátiletý Popovich listu New York Tmes. "Vlajka je vedlejší. Je to jen symbol, který si lidi přivlastnili z politických důvodů," dodal.

Trump v minulosti ostře kritizoval hráče, kteří na protest proti sociálnímu bezpráví a policejní brutalitě s rasovým podtextem poklekali při hymně. Někdejšího quarterbacka San Francisca 49ers Colina Kaepernicka, který s tímto gestem v roce 2016 začal, vulgárně urazil.

Vedení ligy tehdy protesty při hymně zakázalo a Kaepernick od roku 2017 nenašel v NFL nového zaměstnavatele. Nyní pod tlakem současných protestů, které se rozhořely po květnovém úmrtí neozbrojeného Afroameričana George Floyda při zatýkání bělošskými policisty, ale NFL i další zámořské soutěže přístup opět změnily. Trump v reakci na to pohrozil, že je přestane sledovat.

Popovich zkritizoval i sedmičku majitelů klubů NFL, kteří v roce 2016 věnovali Trumpovi na předvolební kampaň milion dolarů. "Je to pokrytecké. Nedává to smysl. Lidi nejsou slepí. Pak chodí za hráči a mluví o nespravedlnosti, demokracii a o tom, jak protestovat? Dostali sami sebe do neudržitelné pozice," dodal.

Reklama

Související témata: