Hlavní obsah

Mezinárodní sportovní federace by případné zrušení OH přežily

Mezinárodním federacím v olympijských sportech nehrozí krach, i kdyby nastala krajní varianta a olympijské hry v Tokiu by musely být zrušeny. Tím by svazy přišly o příjmy ve výši milionů dolarů, které jim vyplácí Mezinárodní olympijský výbor. Už loni se kvůli odložení her musely vyrovnat s tím, že se očekávaných peněz nedočkaly.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Norský atlet Karsten Warholm. Ilustrační foto.

Článek

Asociace sdružující mezinárodní federace sportů v programu letní olympiády (ASOIF) stejně jako MOV a japonští pořadatelé počítá s hrami v Tokiu, ačkoli se pandemie koronaviru neuklidňuje. "Ale kdyby došlo na nejhorší, tak by samozřejmě federace trpěly. Nějaké výdaje by musely škrtnout. Ale nezbankrotovaly by," řekl agentuře Reuters výkonný ředitel ASOIF Andrew Ryan.

Výše podílu na příjmech je daná popularitou jednotlivých sportů. Ty jsou rozděleny do pěti skupin. Ty největší jako atletika, gymnastika nebo plavání dostávají od MOV zhruba 40 milionů dolarů (860 milionů korun), ty nejmenší jako moderní pětiboj, golf nebo sedmičkové ragby by měly obdržet 14 milionů dolarů (300 milionů korun).

S těmito příjmy federace počítaly už loni, ale nedostaly je, protože se olympijské hry nekonaly. MOV jim místo toho nabídl bezúročnou půjčku. "Jenom polovina z 28 federací toho využila, což ukazuje, v jaké jsme situaci," řekl Ryan s tím, že celkový objem půjček byl 40 milionů dolarů.

Olympijské příjmy jsou pro federace důležité, ale ne až tolik, jak si někdy lidé myslí. Větší dopady měla koronavirová krize na velké sporty. "Spotřebovaly hodně peněz ze svých rezerv. Ale to je riziko podnikání. Některé měly velmi vysoké rezervy, ale stejně tvrdě bojují za pořádání svých akcí jako třeba nyní házená se světovým šampionátem v Egyptě," popisoval Ryan.

Reklama

Související témata:
Federace