Hlavní obsah

Na K2 zahynulo nejméně devět horolezců, osud dalších je neznámý

GILGIT

Nejméně devět horolezců zahynulo v pátek těsně pod vrcholem druhé nejvyšší hory světa K2 v Himálaji, kde je smetla lavina. Oznámili to v neděli pákistánští organizátoři expedice, podle nichž panují obavy o osud lezců z dalších týmů, kteří byli rovněž pod vrcholem této osmitisícovky. Napsala to agentura Reuters. Pátek se podle ní zřejmě zapíše do historie zdolávání K2 jako den, kdy na ní zemřelo nejvíce horolezců.

Článek

K neštěstí došlo ve chvíli, kdy se v pátek za pěkného počasí ulomil kus ledu těsně pod vrcholem hory K2 v oblasti známé jako Bottleneck ve výšce 8200 metrů, už v takzvané zóně smrti, a strhl sebou několik horolezců i jejich jistící lana. Na vrchol v té době stoupalo, nebo z něho sestupovalo 20 až 25 horolezců v osmi skupinkách, byla mezi nimi i korejská expedice. O život přišlo pět jejích členů, tři Korejci a dva Nepálci, dalším šesti osobám se podařilo dorazit do níže položeného tábora.

Mezi mrtvými jsou i Srb, Nor, Francouz a Nizozemec a podle nepotvrzených informací také jeden Pákistánec. Osud několika dalších místních i zahraničních horolezců je dále neznámý.

Horolezci se stále ještě vracejí do táborů

Podle mluvčího pákistánské armády Farúka Firuze se horolezci stále ještě vracejí do táborů. Armáda zvažuje, zda má navzdory riziku poslat k vrcholku hory záchranný vrtulník. "Stále o tom diskutujeme, protože místo, kde k neštěstí došlo, je velmi vysoko," řekl. Záchranáři tam podle něho mohou z vrtulníku vyhodit léky a potraviny, ale cokoliv dalšího by pro ně bylo velmi obtížné.

V srpnu 1995 si K2 vysoká 8611 metrů vyžádala šest lidských životů, část z nich se zřítila a část se ztratila v bouři. Celkem na hoře přišlo o život více než 70 horolezců, značná část z nich právě v oblasti Bottleneck. Slavný italský horolezec Reinhold Messner K2 překřtil na "horu hor". Co se počtu mrtvých týče, není ve statistikách na prvním místě. Nicméně šance, že horolezci přijdou o život během sestupu z jejího vrcholu, jsou vyšší než na jiných horských velikánech.

Reklama

Související témata: