Hlavní obsah

Nad boxem stále visí hrozba vyřazení z programu tokijských her

Lausanne

Mezinárodní olympijský výbor opět pohrozil federaci AIBA vyřazením boxu z programu olympijských her v Tokiu v roce 2020, pokud nepokročí s požadovanými reformami. Po dnešním zasedání výkonného výboru MOV v Lausanne jeho předseda Thomas Bach konstatoval, že krizí zmítaná boxerská organizace sice učinila pokrok a projevila dobrou vůli, ale nadále existuje řada vážných nedostatků. MOV znovu posoudí situaci na červencovém zasedání exekutivy.

Foto: archiv BigBoard Praha

Ilustrační snímek

Článek

Olympijský výbor vyjádřil vážné znepokojení nad stavem amatérského boxu při únorových zimních hrách v Pchjongčchangu. Nejnovější report na tom mnoho nezměnil. MOV například nadále postrádá pokrok ve vyhodnocování zápasů a požaduje, aby mezinárodní experti přezkoumali a reformovali systém nominace rozhodčích. Stále existují podezření ze zmanipulování některých utkání z olympijských her v Londýně i Riu de Janeiro a AIBA je nevyvrátila.

Pochybnosti panují nadále i kolem financování sportu a řízení organizace. Kontroverzní je také postava dočasného prezidenta AIBA Gafura Rachimova z Uzbekistánu, který několikrát čelil obvinění z mafiánských praktik i přímého napojení na organizovaný zločin.

"Těch problémů je víc, obavy přetrvávají. Proto si nadále vyhrazujeme právo vyloučit box z programu olympijských her v Tokiu 2020," uvedl Bach.

Reklama

Související témata: