Hlavní obsah

Někdejší boxerský šampión těžké váhy Sanders byl zastřelen

Aktualizováno

Bývalý profesionální mistr světa v boxu těžké váhy Corrie Sanders z Jihoafrické republiky zemřel ve věku 46 let na následky střelného poranění břicha. K neštěstí došlo podle místních médií v sobotu v jedné z restaurací v Brits nedaleko Johannesburgu při rodinné narozeninové oslavě. Někdejší přemožitel Vladimira Klička se stal náhodnou obětí střelce při loupežném přepadení.

Foto: Eckehard Schulz, ČTK/AP

Boxer Corrie Sanders slaví poté, co porazil Vladimira Klička - archivní foto.

Článek

Postřelený Sanders byl se zraněním břicha a ruky okamžitě převezen do nedaleké nemocnice, ani tam se ho už ale nepodařilo zachránit a po osmi hodinách oživovacích pokusů byl prohlášen za mrtvého. "Corrie se nepokoušel o žádné hrdinství, prostě byl ve špatném okamžiku na špatném místě," řekl jihoafrickým médiím jeden ze svědků. Trojice pachatelů zmizela s mobilem a taškou jednoho z hostů.

Sanders byl světovým šampionem v nejtěžší váhové kategorii podle organizací WBO. V roce 2003 senzačně porazil v boji o titul ve druhém kole Vladimira Klička. V Hannoveru tehdy šampiona z Ukrajiny čtyřikrát poslal k zemi a postaral se o jedno z největších překvapení v historii profesionálního boxu. Na světový trůn usedl v 37 letech.

O rok později Sanders nastoupil k duelu o titul WBC proti staršímu ze slavných bratrů Vitalijovi a nedlouho po porážce technickým k.o. ukončil kariéru. Do ringu se později vrátil, ale definitivně s boxem skončil v roce 2008 s bilancí 42 vítězství proti čtyřem porážkám. Celkem 31 duelů ukončil knokautem.

Jeho smrt světem boxu otřásla. "Nepochopitelné. Corrieho jsme já i Vitalij považovali za férového sportovce a skvělého člověka," řekl listu Bild Vladimir Kličko, jemuž Sanders připravil jednu z mála porážek v jinak veleúspěšné kariéře. V ringu jej přemohli vedle Jihoafričana už jen Američané Ross Puritty (1998) a Lamon Brewster (2004), dalších 58 duelů aktuální šampion WBA, IBF, WBO a IBO vyhrál. "Je to strašně smutné, hrozné. Zlomilo mi to srdce, nemohu tomu uvěřit," uvedl Sandersův bývalý trenér Harold Volbrecht.

Reklama

Související témata: