Hlavní obsah

Pechsteinová kvůli své dopingové kauze znovu kritizovala bruslařskou unii

Berlín

Německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová se ostře pustila do funkcionářů Mezinárodní bruslařské unie (ISU). Reagovala tak na jejich kritiku, které se ve čtvrtek dočkala kvůli svému pokračujícímu boji za očištění svého jména od dopingových obvinění. Šéfové ISU mají podle Pechsteinové pomýlené vidění světa.

Foto: Karel Felt, Právo

Německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová

Článek

ISU ve čtvrtek odsoudila "mediální kampaň" Pechsteinové a v oficiálním prohlášení tvrdila, že odborníci hovořící na její obhajobu, podávají jen částečný obraz skutečnosti. Zopakovala, že lednové rozhodnutí mnichovského odvolacího soudu o přípustnosti žaloby, v níž pětinásobná olympijská šampionka žádá po ISU odškodné 4,4 miliónu eur (asi 122,63 miliónu korun), rychlobruslařku nezbavilo dopingových obvinění. K vydání prohlášení ISU přimělo veřejné mínění, které se čím dál více přiklání na stranu německé rychlobruslařky.

Třiačtyřicetiletá Pechsteinová na to v pátek reagovala na svých webových stránkách. "Šéfové ISU žijí ve svém vlastním světě. Ve světě, kde je fair play jen prázdná fráze a kde právo nehraje roli," uvedla. Rozčílilo ji tvrzení vedoucích představitelů ISU, že neexistuje důkaz, že by nedopovala. "Představte si obviněného, kterého by soud poslal za mříže jako zloděje aut, protože neexistuje důkaz, že to auto neukradl," hledala paralelu v běžném životě.

Pechsteinová dostala v roce 2009 dvouletý trest, aniž by měla pozitivní test na zakázané látky. Udání na sebe podala sama a tvrdí, že za výsledky stojí dědičná anomálie. Od domácího svazu přesto dostala trest a neuspěla ani s odvoláním ke sportovní arbitráži CAS. Vloni v únoru byla zamítnuta i její první žaloba o odškodnění u mnichovského soudu, v níž požadovala náhradu 3,5 miliónu eur.

Diagnózu, kterou se hájí, podle ní potvrdily desítky hematologů ze šesti zemí světa. "Nemám co skrývat, protože říkám pravdu. A protože jsem nikdy nedopovala," zdůraznila rychlobruslařská veteránka.

Reklama