Hlavní obsah

Pechsteinová neuspěla u soudu s žádostí o odškodné

Německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová neuspěla u soudu s žalobou na odškodnění za dvouletý distanc, který dostala před pěti lety kvůli podezřelým hodnotám krve. Verdikt mnichovského soudu ale částečně zpochybnil platnost rozhodnutí sportovních orgánů.

Foto: Issei Kato, Reuters

Německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová

Článek

Dvaačtyřicetiletá Pechsteinová dostala v roce 2009 dvouletý distanc kvůli podezřelým hodnotám v krevních vzorcích, aniž by měla pozitivní test na zakázané látky. Udání na sebe podala sama a tvrdí, že za výsledky stojí dědičná anomálie.

Po návratu na led se pětinásobná olympijská vítězka neúspěšně obrátila na sportovní arbitráž CAS s žádostí o odškodné a nyní požadovala náhradu 3,5 miliónu eur (95,7 miliónu korun) po Mezinárodní bruslařské unii ISU a německém svazu u soudu.

Podle agentury AP však rozsudek zpochybnil platnost dohody mezi Pechsteinovou a sportovními svazy o tom, že bude uznávat rozhodnutí sportovních tribunálů. Podle soudu jsou takové dohody neplatné, protože německá rychlobruslařka neměla možnost podpis odmítnout.

Pechsteinová závodila i na letošních olympijských hrách, které byly jejími šestými v kariéře. Pod pěti kruhy vybojovala dohromady devět medailí, v Soči žádnou nepřidala.

Reklama

Související témata: