Hlavní obsah

Pechsteinová se po dopingu vrátila, prohrála jen se Sáblíkovou

BUDAPEŠŤ

Když projela cílem nedělního závodu na pět kilometrů, Martina Sáblíková už slavila čtvrtý titul rychlobruslařské vícebojařské mistryně Evropy. Budapešťský ovál byl její. Za ní však jela německá legenda Claudia Pechsteinová. U laviček, kde se zastavily pro odložené věci, se objaly... Bylo to jejich odpoledne, protože i Pechsteinová, která v únoru oslaví čtyřicáté narozeniny, vlastně vyhrála...

Foto: Karel Felt, Právo

Německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová

Článek

Před dvěma roky totiž vážně uvažovala o sebevraždě. Claudia Pechsteinová byla v únoru 2009 potrestána dvouletým zákazem startů kvůli dopingu. Nikdy jí nebyl plně prokázán, ale pravidla jsou neúprosná. Najednou se jí zhroutil celý svět.

„Marné bylo moje odvolání k Mezinárodní sportovní arbitráži, přišla jsem o dva roky života i olympiádu. Byla jsem pošpiněná, někteří lidé se ke mně obraceli zády. Mezi těmi několika, kteří mi věřili a zůstali mými přáteli, byla i Martina Sáblíková. Moc si toho cením, protože i díky ní jsem se znovu postavila na nohy a jsem zptáky,“ zavzpomínala na nejhorší chvíle svého života Pechsteinová.

Podpora v manželovi

Nejblíž jí byl její partner a manažer Matthias Grosse. I na budapešťském oválu stál vždy vedle ní a prožíval každou její rozjížďku. „Jeď Claudííí, máš fantastický čas! Dokážeš to!“ Jeho hlas zněl nad ledem i ve chvíli, kdy v závěrečné pětce už jela jen sama za sebe. Sáblíkové neviděla ani na záda, protože měla třetinu oválu náskok.

„Vůbec mi tahle prohra nevadí. Martina je někde jinde, přede všemi, je skvělá a moc jí to přeji i jako kamarádce. Těší mě, že o mne nikdy nepřestala mluvit jako o svém vzoru,“ pravila hlasem, z něhož bylo znát, že si o téměř dvacet let mladší soupeřky i kamarádky velmi váží. „Do Budapešti jsem přijela dokázat, že na to pořád mám. Tohle druhé místo je pro mne, jako bych získala zlato,“ rozplývala se krátce poté, co se políbili s Matthiasem. Oba měli v očích slzy štěstí.

Pětinásobná olympijská vítězka, která má ve sbírce i stejný počet nejcennějších kovů z mistrovství světa, tři evropská zlata a celkem 57 medailí z těchto tří vrcholných akcí, porazila hlavně nizozemské soupeřky, které s ní jednu dobu odmítaly i mluvit... „To už je minulost. Ještě všem ukážu, že nepatřím do starého železa a nepotřebuji žádné nedovolené prostředky,“ pravila rezolutně a její anděl strážný Matthias s chutí zakřičel: „Kde je ta stará ženská? Nikde! Claudí je pořád skvělá...“

Reklama

Související témata: