Hlavní obsah

Ploc neprosadil do rozpočtu více peněz na údržbu sportovišť

PRAHA

Poslanci za ČSSD Pavlu Plocovi se nepodařilo do státního rozpočtu na příští rok prosadit více peněz na údržbu sportovišť. Bývalý skokan na lyžích chtěl na podporu sportu převést 150 miliónů korun z výdajů na výzkum a vývoj na vysokých školách, ale Poslanecká sněmovna ve středu jeho pozměňovací návrh neschválila.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Poslanec ČSSD a bývalý skokan na lyžích Pavel Ploc

Článek

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy jako celek má v novém rozpočtu k dispozici o deset procent více peněz než v roce 2008, ale prostředky na sport klesly. Na úterní tiskové konferenci to kritizovali zástupci Všesportovního kolegia ČR, které podpořil i Ploc.

Proti navýšení výdajů na sport navrhovaným způsobem se postavil ministr školství Ondřej Liška, který odmítl přesunout finance určené univerzitám. "Pokud je prioritou této vlády vysoké školství, tak prostě nevezmu prostředky, kterých tam není nijak nadmíru, a nebudu je dávat ve prospěch sportovních zařízení," řekl ČTK.

Situace se podle něj může změnit v průběhu příštího roku. Prý povede jednání o dalším vývoji rozpočtu svého ministerstva, která by se měla týkat mimo jiné i navýšení prostředků pro sport. Navíc se připravuje nová koncepce státní podpory sportu, která by měla zefektivnit využívání dotací.

Předsedu Českého svazu tělesné výchovy a sportu Vladimíra Srba situace mrzí. "Když se podíváme, jak se porcoval medvěd...," upozornil v rozhovoru pro ČTK na tradiční rozdělování financí z rozpočtu v závěru roku. "A když se našly další peníze na Liberec," podotkl s odkazem na uvolnění dalších 189 miliónů korun na mistrovství světa v klasickém lyžování. "Holt si budou muset sportovci připlatit za používání sportovních zařízení, jinou cestu nevidím," prohlásil.

Reklama

Související témata: