Hlavní obsah

Poslední sbohem legendě. V Národním divadle se vzpomínalo na Věru Čáslavskou

Praha
Aktualizováno

Slavnostní rozloučení s Věrou Čáslavskou za účasti přátel a sportovní veřejnosti proběhlo v pondělí dopoledne v pražském Národním divadle. Zhruba půl druhé hodiny trvající program ve Zlaté kapličce vyplnily vzpomínky hostů, balet či divadelní představení. Veřejnost mohla sledovat průběh vzpomínky na velkoplošné obrazovce na piazzetě Národního divadla, kde je i pietní místo s kondolenčními knihami.

Rozloučení s Věrou ČáslavskouVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Rozloučení začalo v 9:58, kdy se z velké jižní věže katedrály svatého Víta ozval smutečním tónem zvon Jan Křtitel, který má zádušní úlohu. O dvě minuty později se k němu přidaly zvony Josef, Dominik a Václav.

Vzpomínání na sedminásobnou olympijskou vítězku přímo v divadle odstartovala krátce po desáté hodině baletní gymnastická férie pětice tanečníků, kteří předvedli improvizaci u kvarteta nářadí. Program poté uvedla slova Marka Ebena. "Věra patří do síně slávy, kterou jsme ještě nezaložili. Do Síně slávy ryzího charakteru," poznamenal Eben.

Vzpomínali vrstevníci i mladí sportovci

Na jevišti se poté v roli řečníků vystřídalo celkem patnáct osobností napříč věkovými kategoriemi. Vzpomínali jak gymnastická souputnice Bohumila Řimnáčová-Řešátková, atlet Jiří Kynos či střelec Jan Kůrka. Za současnou generaci sportovců, s níž Čáslavská udržovala do posledních chvil čilý kontakt, promluvili např. veslař Ondřej Synek nebo snowboardkrosařka Eva Samková.

V hledišti divadla nechyběly ani další významné osobnosti českého sportu, vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová, běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, trojskokanka Šárka Kašpárková či medailisté z Ria judista Lukáš Krpálek a vodní slalomář Jiří Prskavec.

Z politiků si rozloučení nenechali ujít premiér Bohuslav Sobotka, předseda Senátu Milan Štěch či ministryně školství Kateřina Valachová.

Hosté v divadle zhlédli rovněž úryvek z představení "Jak se Husákovi zdálo, že je Věra Čáslavská" nebo krátkou obrazovou vzpomínku z kamery dokumentaristky Olgy Sommerové. Na závěr vzpomínky se nad Prahou opět rozezněly zvony svatovítské katedrály.

Čáslavská podlehla 30. srpna ve věku 74 let rakovině slinivky. Pohřeb legendární gymnastky proběhl ve čtvrtek v nejužším rodinném kruhu v Šumperku.

Reklama