Hlavní obsah

Rus Něpomjaščij vyhrál šachovou Grand Prix v Jeruzalémě

Jeruzalém

Ruský šachista Jan Něpomjaščij vyhrál v Jeruzalémě čtvrtý a poslední díl letošní Grand Prix. Zajistil si tak účast v jarním Turnaji kandidátů, z něhož vzejde vyzývatel Nora Magnuse Carlsena v boji o titul mistra světa. Ve finále porazil Číňana Wej I, který v semifinále vyřadil Davida Navaru.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Rus Jan Něpomjaščij (vlevo) vyhrál v Jeruzalémě čtvrtý díl letošní Grand Prix. Ve finále porazil Číňana Wej I,

Článek

Něpomjaščij hrál v první sobotní partii černými a dotáhl do vítězného konce maraton 96 tahů. V dnešní odvetě si bílými zajistil rychlou remízu a zopakoval tak triumf z prvního letošního turnaje v Moskvě. Celkovým vítězem Grand Prix se stal jeho krajan Alexandr Griščuk, který ho doprovodí do Turnaje kandidátů.

Na přelomu března a dubna bude v Jekatěrinburgu o právo vyzvat Carlsena bojovat také Američan Fabiano Caruana, který s ním minule prohrál. Dalšími účastníky jsou dva nejlepší šachisté ze Světového poháru Číňan Ting Li-žen a Tejmur Radžabov z Ázerbájdžánu, další čínský velmistr Wang Chao jako vítěz kvalifikačního turnaje na ostrově Man a Nizozemec Anish Giri díky nejlepšímu průměrnému hodnocení za poslední rok.

Osmý hráč dostane od pořadatelů divokou kartu. Bude jím pravděpodobně domácí šachista Kiril Aleksejenko, který jako jediný z Rusů splňuje kritéria FIDE, přestože je na světovém žebříčku až ve čtvrté desítce.

Reklama

Související témata: