Hlavní obsah

Rychlobruslařská legenda Pechsteinová se nervově zhroutila

BERLÍN

Legendární německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová, která už téměř dva roky marně bojuje proti trestu za doping, se nervově zhroutila. Pětinásobná olympijská vítězka a někdejší velký vzor Martiny Sáblíkové je v péči psychiatrů.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Claudia Pechsteinová

Článek

"Bylo toho na ni prostě moc," uvedl manažer osmatřicetileté závodnice Ralf Grengel podle listu Bild.

Pechsteinová je zaměstnankyní ministerstva vnitra a nedávno ji vyzval sám šéf rezortu Thomas de Maiziere, aby nastoupila do aktivní služby. Slavná rychlobruslařka požádala o neplacenou dovolenou, ale před pár dny dostala z policejního prezidia zamítavou odpověď. Následně se zhroutila v berlínském bytě svého přítele Matthiase Grosseho.

Podle něj může za nervový kolaps tlak a nedůstojné zacházení, kterému byla Pechsteinová v uplynulých 17 měsících vystavena. "Funkcionáři a její zaměstnavatel by si měli položit otázku, jak daleko lze zajít. Víc se k tomu nedá říct, pokud člověk nechce zapomenout za dobré vychování.

Grengel uvedl, že zamítnutí neplaceného volna bývalou šampionku hodně překvapilo. "Vždyť jí to spolková policie sama doporučila," řekl. Pechsteinová počítala s tím, že se díky tomu bude moct připravit na comeback. "Claudia se vrátí bez ohledu na to, kam až tohle zajde. O tom jsem přesvědčen. Nikdy jsme to nevzdali a neuděláme to ani teď," prohlásil Grosse.

Pechsteinová sice nikdy neměla pozitivní dopingový nález, kvůli podezřelým krevním testům při loňském mistrovství světa v Hamaru však dostala dvouletý distanc, který jí vyprší 11. února příštího roku. V srpnu se nechala slyšet, že hodlá startovat ještě na olympiádě v Soči za čtyři roky.

Reklama

Související témata: