Hlavní obsah

Sliby politiků nesmí být jen cárem papíru, vyzývá jediný kandidát na šéfa ČSTV Jansta

Sobotní volba nového předsedy na valné hromadě Českého svazu tělesné výchovy by měla být pouhou formalitou. Do uzávěrky se přihlásil jediný kandidát: předseda České basketbalové federace a prezident nymburského basketbalového klubu Miroslav Jansta, který by tak měl nahradit ve funkci odvolaného Pavla Kořana.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Miroslav Jansta

Článek

Překvapilo vás, že nikdo další nepodal kandidaturu?

Moc ne, český sport je v takovém stavu ekonomicky i organizačně, že se moc bláznů, co by do toho šli, nenajde. Ale já se těším, mám těžkou práci rád.

Jaké úkoly si do své nové pozice vytknete?

Dva základní. Jednak vytvořit novou strukturu českého sportu a týká se to i Českého olympijského výboru, Sokola a dalších, aby u veřejnosti zanechaly pozitivnější stopu a zároveň reprezentovaly zájmy sportu. Prostě aby ČSTV fungovala jako střešní organizace, protože se zatím jeví jako nejkompaktnější, tak by měla hrát jednu z hlavních rolí. Druhá věc je financování sportu, protože v něm jsme v rámci Evropské unie byli třetí od konce a teď podle mě spadneme i za Maltu, když přicházíme o další peníze z loterijních odvodů.

Mezi zástupci komory sportovních svazů podporu máte, jak chcete získat na svoji stranu i členy komory tělovýchovných jednot a sportovních klubů?

Chci jim najít nové postavení po reformách, aby nebyli ve vzduchoprázdnu jako teď. Pánové Kořan a Hušák jim slibovali zářné zítřky, ale chyběla fakta, a tak je uváděli v omyl, což je mi líto. Je tam řada poctivých lidí, kteří nesmí od sportu utéct.

Co říkáte na myšlenku místopředsedy ČOV Kejvala, že dvě střešní organizace jsou trochu luxus a funkci ČSTV by mohl převzít olympijský výbor?

Určitě je to jedna z cest, ale ne za tohoto vedení a v této podobě ČOV.

Co vám na něm vadí?

I tady je reforma nezbytná, ČOV je vnímán jako cestovní kancelář a má také velký podíl na tom, jak se naložilo s majetkem sportovců.

Vy se v politice pohybujete už dlouho, byl jste i poslancem. Je vaší výhodou, že víte, na koho se obrátit při jednáních s politiky?

To není o tom, na koho se obrátit, spíš je třeba nastolit řád, aby sliby nebyly jen cárem papíru. To se netýká jen mě, ale celého týmu, protože já byl nominován předsedy svazů a po dlouhé době může být zvolen někdo, kdo není nějak zákulisně dosazen. Mezi sebou bojujeme o peníze, ale navenek vystupujeme společně, já se nechci povyšovat, budu první mezi rovnými. Je třeba se politiků zeptat, jaký ten sport chtějí. Jestli v takovém stavu jako teď, žádní Železní a Kvitové nevyrostou… Dám vám jeden příklad.

Povídejte... 

Jen na Šluknovsku se na podzim vydalo 100 miliónů za policejní zásahy! Kolik jde v té oblasti na sport? A právě ten je prevencí a místo toho se řeší až represe. Já mám výhodu, že znám legislativu i ekonomiku a nenechám se oblbovat politickými sliby.

Ale asi je třeba hledat i další příjmové kanály pro sport než jen státní rozpočet…

Zrovna jedu na jednání, kde jsou auditoři, bankéři, a vymýšlíme, jak získat více zdrojů a ukázat, že sport může být velmi dobrou investicí.

Jak se stavíte k možnému prodeji části majetku ČSTV?

Jsem proti. Visí nad námi Damoklův meč dluhů, které musíme řešit, ale když se to povede zvládnout, nevidím důvod něco prodávat, když to může sloužit sportu.

Třeba nymburské sportovní středisko chátrá, může na sebe vydělat?

Ano, ale musí se zrekonstruovat na středisko z 21. století. Když u nás hrál Petrohrad, pak se v ruském tisku psalo, že hrál v hale, která pamatuje Sovětský svaz. Smějou se nám bývalí okupanti, nikdo si neuvědomuje, jak hluboko jsme klesli. Věřím, že ve spolupráci s městem, krajem, státem i evropskými penězi můžeme do roka dvou stavět.

Reklama

Související témata: