Hlavní obsah

Splašky, odpadky a shnilý nábytek. V téhle žumpě se mají cachtat olympionici?

Rio de Janeiro

Necelý rok a půl zbývá do zahájení olympijských her v brazilském Riu, podobně jako před loňským fotbalovým šampionátem ale převažují obavy z toho, jestli organizátoři včas dokončí všechny plánované výstavby. Olympijský vodní park, plánované golfové hřiště a další sportoviště jsou viditelně znečištěné, ve vodním kanálu plavou fekálie, odpadky i poházený shnilý nábytek.

Olympijský kanál v Riu připomíná stoku.Video: Reuters

 
Článek

Organizátoři již několik let slibují vyčištění všech vodních cest, jenže na kanále se nic nezměnilo. Zdravotní riziko pro sportovce je nezpochybnitelné, kromě uhynulých ryb a splašek jsou všechny laguny i zátoky v Riu mrtvé. Dokonce natolik zamořené, že na jejich vyčištění už nezbývá mnoho času.

„V metropolitní oblasti Rio de Janeiro, zálivu Guanabara a nížině Jacarepagua nejsou prakticky žádné další řeky. Všechny jsou v důsledku odpadních vod mrtvé," řekl brazilský biolog Mario Moscatelli. „Plány vlády a místních úřadů na vybudování čističek a odstranění odpadků jsou příliš krátkozraké. Možná někoho k vyčištění lagun donutí, ale splašky se vrátí ze zamořených řek," dodal Moscatelli.

Jedním z hlavních důvodů zamoření tak širokého rozsahu je existence favel, brazilských chudinských čtvrtí, kde chybí jakákoliv hygienická infrastruktura, včetně sanačních systémů. Odpad z favel teče přímo do vodních toků i velkých řek a řešení je stále v nedohlednu.

Jestli se Brazilci s tímto ekologickým problémem poperou a najdou východisko, bude jasné nejpozději 5. srpna 2016, kdy se koná zahajovací ceremoniál 31. letní olympiády. Největší sportovní událost příštího roku skončí 21. srpna 2016.

Reklama

Související témata: