Hlavní obsah

Squashisté se připravují na tréninky. Podle asociace otevře kolem 40 procent klubů

Praha

Jeden z nejpopulárnějších raketových sportů se konečně pro amatéry a veřejnost probouzí. Ve čtvrtek mohou otevřít squashová centra a kluby. Ale podle České asociace squashe to mnoho z nich neudělá. Důvodem je vládní nařízení, podle kterého aktivní účastníci na vnitřních sportovištích musí mít roušky. „Tohle nařízení bude mít velký dopad na squashové kluby, které už se upínaly k tomuto týdnu, aby už konečně otevřely. Amatéři a děti totiž běhat po kurtu s rouškou chtít rozhodně nebudou," prohlásil Tomáš Cvikl, předseda České asociace squashe.

Foto: Český squash

Český squashista Daniel Mekbib.

Článek

Podle squashové asociace je povinnost nasadit si u sportování roušku velmi nekompetentním rozhodnutím, které je navíc zdraví škodlivé. Jde prý o velké nepochopení. „Když ze statistik víme, že se na sportovištích lidé tolik nenakazí, tak proč tam mládež plnohodnotně nepustíme? Nejedná se o kritiku zástupců Národní sportovní agentury, kteří jsou sportovci a vědí moc dobře, že tohle nařízení je mimo," prohlásil Tomáš Cvikl, který zároveň působí ve Squashclubu Strahov. A právě do něho by rád pozval autory tohoto vládního nařízení.

„Dávám vzkaz těm, co to vymysleli, ať si jdou zkusit zátěžový sport. Jsem zvědavý, jak dlouho vydrží. Každého zvu zadarmo do Squashcentra Strahov, zaplatím za něj vstup, občerstvení a koupím mu novou roušku, ať si to jde vyzkoušet. Když to vydrží po dobu třiceti minut v tepové frekvenci kolem 160, tak mu k tomu dám novou raketu a nové boty," prohlásil Cvikl.

Podle asociace otevře kolem 40 procent squashových klubů. Patrně nejvíce jich bude v Praze, kde centra pravidelně navštěvuje veřejnost a děti v rámci organizovaných tréninků. Turnaje a jiné soutěže se kvůli roušce hrát rozhodně nebudou. „Squashové kluby otevřou, ale moc jich asi nebude. S dětmi trenéři maximálně budou moct na kurtu v roušce staticky trénovat techniku úderů, ale také to není rozhodně ideální varianta. Děti se chtějí po téměř dvou měsících bez organizovaného sportu hlavně hýbat," dodal Cvikl.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.