Hlavní obsah

Tak se topí profíci! Tvrdý vojenský dril na cestě za titulem

Praha

Představte si, že sedíte v letadle, stroj zahučí do vody a hladina nad vámi se zlověstně uzavře. Je vůbec šance přežít? Profíci z prestižní série Red Bull Air Race musejí být na krizovou variantu připraveni. V přiloženém videu se můžete podívat, jak tvrdou simulací musí mistr světa Martin Šonka a jeho parťák Petr Kopfstein projít. Až po absolvování vpravdě vojenského drilu mohou myslet na samotný start nové sezony.

Místo do vzduchu musí akrobatičtí piloti do bazénu! Trénují přistání do vodyVideo: Sport.cz, Red Bull Content Pool

 
Článek

Hrozivá scéna z roku 2010 všechny vyděsila. Brazilec Adilson Kindlemann během závodu v Austrálii spadl do vody a šlo o vteřiny, aby ho potápěči včas zachránili. Podařilo se, nicméně jeho následníci v nebeské formuli od té doby procházejí drilem, za který by se nemuseli stydět ani ve West Pointu, proslulé vojenské akademii.

Piloti těsně před startem sezony letí nejprve do Amsterdamu. A předem vědí, že se tam budou v bazénu topit... „Brazilský kolega, který zaparkoval do vody, vlastně věnoval organizátorům potřebný simulátor. Cvičíme v něm všechny varianty. Třeba kdybychom měli obě ruce přeražené a museli čekat na cizí pomoc," říká suše šampion Martin Šonka.

Foto: Red Bull Content Pool

Martin Šonka během drsné simulace pod vodou před závodem v Abú Zabí v roce 2016.

Další libůstky si prohlédněte v našem videu.

Reklama