Hlavní obsah

VIDEO: Boxer Kličko ukázal politikům, zač je toho loket. Porval se na radnici

KYJEV

Boxerský šampión v těžké váze Vitalij Kličko je zvyklý vyřídit své soupeře několika dobře mířenými ranami. Na pozoru se před ním musejí mít i jeho političtí soupeři v ukrajinském Kyjevě, kde zasedá v tamním zastupitelstvu. Ostrá debata kvůli křivárnám místních politiků přerostla v šarvátku, do níž se s chutí zapojil i Kličko.

Foto: Pavel Terekhov, Reuters

Vitalij Kličko (v bílé košili) v politickém ringu.

Článek

Proč tolik vášní a emocí? Kličkovi a jeho příznivcům se nelíbí způsoby, jakými se v zemi prodává majetek. Rozčilují ho neprůhledné prodeje a široce rozšířená korupce v zemi. „Naši političtí oponenti prodávají drahý majetek hluboko pod tržní cenou svým přátelům a známým,“ řekl dvoumetrový boxerský habán německému deníku Bild.

„Majetek musí být prodán nejvyšší nabídce v akci. Zatím se ale zdá, že Ukrajina má před sebou jedinou budoucnost: korupci. To je nepřijatelné. Petice a demonstrace nepomáhají, musíme ochránit svou zemi,“ doplnil Kličko.

A tak v duchu svých slov přispěchal se zaťatými pěstmi? „Nebylo to tak zlé, pěsti jsem rozhodně nepoužil, jen jsem několik lidí odstrčil. Nikoho nemuseli ošetřit,“ zmírňoval později šarvátku Kličko. „Pokud bych opravdu použil pěsti, jistí politici by skončili ve špitále.“

Vitalij Kličko (v bílé košili) v politickém kolbištifoto: Reuters/Pavel Terekhov

Politické ambice a angažovanost bratrů Kličkových jsou dostatečně známy. Na ukrajinské politické scéně aktivně působí již několik let. Zatímco Vitalij dvakrát neúspěšně kandidoval na úřad starosty Kyjeva, jeho bratr Vladimir stál v roce 2004 v čele tisíců demonstrantů v ulicích Kyjeva.

Reklama

Související témata: