Hlavní obsah

VIDEO: Fuj. V tomhle hnusu se budou v Riu máčet olympionici?

Bezprostředně poté, co uhasl olympijský oheň v ruském Soči, přesunula se pozornost na brazilské Rio de Janeiro. Město samby bude za dva roky hostit letní hry a po brutálních ruských investicích se svět ptá: zvládne Rio náročnou organizaci? Pochyby například vyvolává plánované vyčištění zálivu Guanabara, kde se budou konat olympijské regaty. Vodní plocha totiž zatím připomíná spíš stoku než olympijské sportoviště.

V této špíně by se měly konat olympijské plavby?Video: Reuters

 
Článek

„Je to zátoka plná splašků," nebere si servítky enviromentalistka Leona Deckelbaumová s tím, že množství fekálií v zátoce prý až 200x překračuje zákonný limit, který je platný ve Spojených státech. Problémem Ria je, že čistí pouhých 34 procent odpadních vod, zbytek teče bez jakékoliv úpravy do zálivu Guanabara. Vedle fekálií je ale záliv zaneřáděn i plovoucím odpadem, od igelitových sáčků a plastových lahví až po kusy nábytku a další objemné pozůstatky lidské činnosti. Zdravotní riziko pak představují hnijící těla ryb a dalších uhynulých živočichů.

„Míra znečištění zálivu se kumuluje po desítky let. A dva roky před začátkem olympiády je situace stále stejná. Přijde mi, že oficiální představitelé žijí v nějakém paralelním vesmíru za růžovým sklem se zcela jinými vůněmi a barvami, než které ve skutečnosti vytváří odpad hromadící se ve vodě a mangrovém porostu podél zátoky," poznamenal biolog Mario Moscatelli.

Podle Moscatelliho by Rio potřebovalo vybudovat téměř deset čističek odpadních vod, aby úroveň znečištění poklesla na přijatelnou mez. „Minimálně sedm osm takových stanic na hlavních řekách, které tečou do zálivu, by situaci vylepšilo," tvrdí biolog.

Zatím je ale stav vody v zálivu Guanabara tristní, o čemž svědčí i fakt, že se do vody nehrnou ani místní obyvatelé.

Reklama

Související témata:
Záliv