Hlavní obsah

WADA přitvrzuje vůči dopingové velmoci

Praha

Válka mezi Světovou antidopingovou agenturou WADA a Ruskem pokračuje. Rusové nechtějí oficiálně přiznat, že doping byl podporovaný státem. Zatím nesplnili dva základní úkoly, které byly stanoveny WADA v tzv. „Road to Compliance" (volně přeloženo – na cestě k plné kompatibilitě s antidopingovým Kodexem).

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Nádoby pro dopingový vzorek A a B.

Článek

Jedná se konkrétně o plné uznání zprávy nezávislé komise vedené Richardem McLarenem a zpřístupnění databáze uzavřené laboratoře v Moskvě. Dalším požadavkem WADA je zpřístupnění tréninkových center tzv. báz pro antidopingové komisaře, aby mohli provádět především mimosoutěžní kontroly.

WADA však letos schválila, že země, které neplní antidopingový kodex, nebudou pořádat vrcholné sportovní akce, jako jsou evropské a světové šampionáty, závody Světového poháru nebo jiné významné regionální soutěže jako Hry Britského společenství národů (Commonwealthu).

Sáňkaři a biatlonisté zákaz nerespektovali

„Zákaz platí od 1.dubna letošního roku. Nevztahuje se však na již dříve schválené akce, jako je například letošní světový fotbalový šampionát v Rusku. V současnosti jsou na seznamu kromě Ruska např. i Kuvajt a Mauricius," uvádí Michal Polák z Antidopingového výboru ČR, který se pravidelně účastní akcí pořádaných WADA.

„Některé světové sportovní organizace doporučení WADA a Mezinárodního olympijského výboru zatím nerespektovaly, například Rusko v březnu pořádalo finále Světového poháru v biatlonu, které americká, kanadská, ukrajinská a česká reprezentace i někteří další závodníci bojkotovali. Toto rozhodnutí je však od dubna letošního roku závazné pro všechny. V letošní sezóně tak mohli na některých závodech startovat za doping potrestaní sportovci, které MOV vyloučil z účasti na olympijských hrách. Jejich účast však zůstává v kompetenci mezinárodních sportovních organizací, sdružujících jednotlivé sporty. Bohužel v nejednom případě také tlačí sponzoři, aby byly hvězdy omilostněny nebo jim byl trest zkrácen, což byl příklad tenistky Šarapovové," uvedl ředitel Antidopingového výboru ČR Miloš Vrabec.

A nejen to. Některé mezinárodní sportovní organizace nařízení nerespektují. Sáňkaři si pospíšili, aby světový šampionát 2020 přidělili Rusku před 1. dubnem, stejně tak Mezinárodní biatlonová federace v otázce přidělení závodu Světového poháru.

WADA však Rusku neustoupí. Již v listopadu 2015 uzavřela ruskou antidopingovou laboratoř v Moskvě a tento zákaz platí dodnes. Antidopingové vzorky ruských sportovců se nyní posílají k přezkoumání letecky do zahraničních laboratoří, které mají akreditaci WADA. Bude tomu tak i u vzorků, které odeberou zahraniční antidopingoví komisaři FIFA na světovém fotbalovém šampionátu.

„Rusko zatím neplní nařízení WADA a také nedostatečně spolupracuje. Při tom v podezření z užívání dopingu je na šest stovek ruských sportovců. Velké zastoupení mezi dopingovými látkami zneužívanými Rusy má Meldonium, původně vyvinuté pro ruské vojáky, bojující tehdy v Afghánistánu. Rusové také zničili více než jeden tisíc odebraných vzorků ještě před uzavřením své laboratoře a před příjezdem nezávislé komise WADA do Moskvy, takže se již nikdy nedozvíme úplnou pravdu o tom, jak to v Rusku s dopingem mezi sportovci doopravdy bylo. WADA i nadále trvá na splnění svých požadavků a je rozhodnuta ze sankcí neustoupit," zdůraznil Polák.

Reklama