Hlavní obsah

Zemřel krasobruslař Ludington, který kdysi dvakrát těsně unikl smrti

Newark

Ve věku 85 let zemřel renomovaný krasobruslařský trenér Ron Ludington. Jako závodník získal někdejší americký reprezentant se svou tehdejší manželkou Nancy bronzové medaile v soutěži sportovních dvojic na mistrovství světa v roce 1959 a rok nato na olympijských hrách ve Squaw Valley. Během svého života s krasobruslením dvakrát těsně unikl smrti.

Foto: Sport.cz

Ron Ludington na archivním snímku.

Článek

Po medailovém úspěchu na domácí olympiádě ukončil Ludington soutěžní kariéru a vrhnul se ihned na trénování. V roce 1961 měl coby kouč Roberta a Patricie Dineenových doprovázet americký taneční pár na mistrovství světa do Prahy, ale protože si nemohl cestu dovolit, nakonec ve výpravě chyběl. Všech 18 členů amerického týmu zahynulo při nehodě letadla v Belgii. Od té doby nechyběl na žádném MS až do roku 1999.

Podruhé měl Ludington štěstí v roce 1963 při výbuchu plynu během krasobruslařské show v Indianapolisu, při níž zahynulo 74 lidí.

K jeho trenérským úspěchům patřilo stříbro sportovní dvojice Kitty a Petera Carruthersových na olympijských hrách v Sarajevu. S různými svěřenci byl Ludington na devíti olympiádách. Jeho tréninkové centrum v Delaware využívala i řada reprezentantů jiných zemí. V roce 1999 byl Ludington uveden do krasobruslařské Síně slávy.

Reklama

Související témata: