Hlavní obsah

Zlatý chlapec. Vydělá Joshua v ringu miliardu za 36 minut?

Praha

Pár minut v ringu a skolení legendy mu otevřelo zlatou bránu. Boxer Anthony Joshua po sobotní výhře nad Vladimirem Kličkem navýšil svoji marketingovou cenu. Brita nyní čekají nové peníze. Promotér Eddie Hearn odhaduje jeho vyšperkovanou hodnotu až na 50 miliónů liber za zápas. Proti Ukrajinci vydělal údajně 15 miliónů. Teď je pro sedmadvacetiletého bijce důležité, aby zasáhl velké trhy, cílem může být Amerika, a také Čína. Jestliže se tento krok vydaří, zrodí se globální superstar.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Anthony Joshua s pásy pro mistra světa těžké váhy po vítězství nad Vladimirem Kličkem ve Wembley.

Článek

Pokud doteď byla v boxu řeč o astronomických financích, vždy to cinklo u jednoho Američana. Floyd Mayweather se rád fotil s kufry peněz v letadle, v posteli. Když porazil Filipínce Mannyho Pacquiaa, měl vydělat přes 200 miliónů dolarů za duel.

Nyní přichází těžká váha.

Když se na americký trh dostane i Joshua, kde je početná základna fanoušků, může si připočíst další nabobtnalou sumu za pay-per-view, což je stav, kdy divák platí za shlédnutí konkrétního pořadu, zápasu v televizi, na internetu.

Podle Hearna může Britova cena vyšplhat na 30, 40 až 50 miliónů liber za jeden zápas, což je při současném přepočtu kurzu více než 1,5 miliardy korun. Cena za dvanáct tříminutových kol. Až tak daleko vidí manažer cenu muže, který z 19 zápasů v profesionálním ringu vyhrál všech 19, navíc k.o.

Koho potká Joshua v další bitvě?

„Mám-li vzít povinnou obhajobu, třeba s Pulevem (Bulhar), tak to není přitažlivý pro Velkou Británii, to je jeden z těch (zápasů), který se může udělat v Číně, Americe nebo na Středním východě. Čína je určitě jednou z reálných možností, už jsme se o tomto bavili. Rozhodně tam peníze jsou," citoval Hearna server thesun.co.uk.

Otázkou zůstává, kdy Joshua půjde zase do ringu. Nabídky by určitě měl, teď si ale bude užívat, dá si pauzu a bude čekat.

Kličko měl ve smlouvě, že může požadovat odvetu, pak tu byl zmíněn Pulev, o pozornost se hned o víkendu hlásil Tyson Fury, který Klička porazil na podzim roku 2015. Jsou tu další, kteří přichází v úvahu -  Američan Deontay Wilder, který má zápasové skóre (38:0). Pro trh za oceánem lákavá možnost. Bez porážky je také Joseph Parker z Nového Zélandu (22:0). A další neporažený Luis Ortiz (27:0).

Následující měsíce půjde o spekulace, oťukávání, vyjednávání, pak snad opět výživná show mezi šestnácti provazy.

Reklama