Hlavní obsah

Pljuščenko obhájil titul mistra Evropy

LYON (Francie)

Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko obhájil titul mistra Evropy. Ve francouzském Lyonu v sobotu o více než šestnáct bodů porazil Švýcara Stéphana Lambiela, třetí skončil domácí Brian Joubert. Český krasobruslař Tomáš Verner neudržel sedmé místo po krátkém programu a klesl na desátou příčku.

Článek

Verner se sice poprvé v kariéře pokusil o čtverný toeloop, ale doskok neustál. "Nevím, co se tam stalo, protože jsem ho i tady v tréninku zvládal běžně. Ale jsem rád, že jsem ho konečně zařadil a že se mi počítal jako čtverný," řekl český krasobruslař v přímém přenosu České televize.

Devatenáctiletý závodník pak nepředvedl ani jednu ze dvou plánovaných kombinací a upadl i u druhého trojitého axela a trojitého rittbergera. "Chtěl jsem ji zařadit, ale vždycky jsem ten první skok pokazil a nevyšlo to. Pak už si jenom pamatuju, že byl konec," komentoval nepříliš vydařený průběh volné jízdy.

V závěru se snažil napravit dojem nasazením při krokové pasáži, ale ani při ní se nevyhnul zaváhání. V celkovém pořadí tak klesl na desátou příčku, čímž vyrovnal své maximum z roku 2004. "Tehdy jsem to považoval za úspěch, ale letos jsem už myslel na víc, takže jsem trochu zklamaný. Ale aspoň jsem se dostal do desítky a na příští šampionát můžeme jet dva," uvedl Verner.

Za tři týdny ho jako jediného zástupce českého krasobruslení čekají olympijské hry. "Dnešní výkon by měl být jen poučením pro příště, takže to bude mít samé pozitivní následky," dodal s úsměvem.

Pljuščenko byl sice těsně před šampionátem nemocný a nevěděl, jestli do Lyonu přijede, ale své evropské konkurenty porazil rozdílem třídy. V jeho volné jízdě chyběl jen trojitý salchow, jinak předvedl kompletní repertoár nejtěžších skoků včetně čtverného toeloopa. Navíc zařadil trojkombinaci trojitého axela s trojitým toeloopem a trojitým rittbergerem a přidal jedinečné umělecké vyjádření hudby z filmu Kmotr, které zvedalo diváky ze sedadel.

Úřadující mistr světa Lambiel na rozdíl od pátečního krátkého programu zvládl trojitého axela a úspěšný úvod ho nastartoval ke skvělé volné jízdě. Předvedl hned dva čtverné toeloopy, jeden z nich zařadil do kombinace, a jen s drobnými zaváháním u lutze zvládl i ostatní trojité skoky. Nadšení z vydařeného závodu neovládl v závěrečné krokové pasáži, kdy zakopl a upadl. Přesto se dvacetiletý Švýcar nakonec radoval ze stříbrné medaile.

Před domácím publikem naopak příliš nezářil Joubert, jemuž po krátkém programu patřila druhá příčka. Při úvodním čtverném toeloopu se zdálo, že ho zvládne bez problémů, ale pak zahranil a upadl. Nejistý byl i u obou dvojitých axelů a navíc jeho jízdě chyběla větší obtížnost spojovacích prvků, což ho v konečném účtování zařadilo na bronzovou pozici.

Výsledky - muži:
1. Pljuščenko (Rus.) 245,33 b., 2. Lambiel (Švýc.) 228,87, 3. Joubert 222,95, 4. Dambier (oba Fr.) 200,16, 5. Klimkin (Rus.) 197,42, 6. Preaubert (Fr.) 190,18,... 10. Verner (ČR) 178,26.

Reklama