Hlavní obsah

Po monstrech ve Francii završil Krpálek speciální hattrick

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přestože už téměř tři čtvrtě roku neabsolvoval zápas na nejvyšší úrovni, slavil český judista Lukáš Krpálek během pondělí mimořádný úspěch. Potřetí v kariéře získal Cenu Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského, kterou za nejhodnotnější výkon v předešlém roce udělují sami sportovci.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Olympijský vítěz Lukáš Krpálek převzal Cenu Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského za nejhodnotnější výkon uplynulého roku. Předal mu ji horolezec Radek Jaroš (vpravo).

Článek

„Někdy je mi to až blbý, když si uvědomím, kolik máme skvělých sportovců. Odměnu si zaslouží všichni," podotkl olympijský šampion z Ria 2016 a Tokia 2021, který se jako jediný mezi muži v historických tabulkách může pyšnit třemi výhrami. Mezi ženami má na kontě tři triumfy Martina Sáblíková.

„Předešlá sezona byla hodně specifická, protože v roce 2020 vlastně nebyla žádná příprava. A vstup do olympijské sezony nebyl nic moc. Výsledkově se mi na turnajích nedařilo. Ale pak jsem dokázal formu ideálně načasovat. Velmi těžko mohu výkony posouvat dál, protože vyhrát zlato v hale Budokan je pro judisty prostě jedinečné. Zvláště, když jsem tam o dva roky dříve dokázal vyhrát mistrovství světa," přemítal Krpálek.

Ziskem trofeje, o které rozhodují jen hlasy sportovců, završil mimořádně úspěšný rok. Vždyť získal bronz z mistrovství Evropy, zlato z olympijských her, ovládl anketu Sportovec roku a převzal Medaili za zásluhy o stát v oblasti sportu. „Jde o motivaci pracovat v tréninku a uspět na dalších turnajích. Do juda přichází hodně nových tváří, ale doufám, že jim ještě nějakou chvíli budu škodit," usmál se Krpálek.

Po olympijských hrách si dopřál dlouhé volno od turnajů. Absolvoval jen klubové mistrovství Evropy. „Cílem bylo nabrat pořádnou chuť po závodech. Určité turnaje už proběhly, ale nejdůležitější ze všeho je olympijská kvalifikace, pro kterou se body začnou počítat od poloviny června," vysvětluje Krpálek nezvyklou pauzu.

Na nejvyšší úrovni jej první zápas čeká až v průběhu léta. „V neděli se chystám do Poreče na soustředění, kde budu téměř kompletní špička. Zvažuji účast na turnaji v Mongolsku na konci června, ale s jistotou nastoupím v polovině července v Záhřebu," líčil program nejbližších týdnů Krpálek.

Vrcholem roku pro něj bude mistrovství světa začátkem října v Uzbekistánu. „Případný úspěch znamená hodně bodů pro kvalifikační bitvy o olympijskou Paříž, takže doufám, že mi to v Taškentu vyjde," pronesl Krpálek, který si v předešlých dnech dopřál rybaření ve Francii.

Nešlo však o jen tak obyčejný rybolov. S kamarádem vyrazil na sumce. „Dlouho jsem to plánoval, asi dva tři roky. Ideální termín je v květnu, takže letos to konečně klaplo. Bylo to šest nádherných dnů," vykládal Krpálek o splnění snu.

„V řece jsme se normálně koupali, voda byla průzračná, prostě nádhera. Ale když jsme pak tahali ven obrovská monstra, už jsme si s takovým klidem koupel neužívali. Vždyť jeden ze sumců měl dvě stě čtyřicet pět centimetrů," culil se Krpálek, jak velkou si udělal radost.

Tu mu dělá i všesportovní nadšení synka Antonína. „Chodí na judo, sám si řekl o fotbal, absolvoval kemp na kole, v zimě chodil na lyže. Chci mu dopřát všesportovní základ, podporovat ho ve sportu ve všech směrech," říkal hrdě dvojnásobný olympijský šampion.

Reklama

Související témata: