Hlavní obsah

Před plameny na ostrově prchl i šampion. Modlím se, aby všichni byli v bezpečí, napsal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl mezi nejméně 20 tisíci turisty, kteří museli na řeckém ostrovu Rhodos prchnout ze svých hotelů před rozsáhlým lesním požárem, jenž v oblíbeném prázdninovém letovisku graduje i v těchto dnech. Čtyřnásobný mistr světa ve snookeru Angličan Mark Selby byl společně se svou rodinou evakuován a nyní již s pocitem bezpečí cítí velkou úlevu. „Nevím, kde začít,“ napsal na sociální sítě, kde mu podporu vyjádřila řada uživatelů.

Foto: Profimedia.cz

Elitní snookerový hráč Mark Selby na ilustračním snímku.

Článek

Úmorná vedra a vzrůstající vítr v předchozích dnech způsobily na řeckém ostrově Rhodos hotové peklo. Spustil se totiž rozsáhlý lesní požár, který se již osmý den nedaří dostat pod kontrolu, a mnoho lidí zejména na jihovýchodní straně země muselo být ze svých hotelů či domů evakuováno. Pomáhala jak armáda, tak další vozidla či lodě. Někteří si to po svých namířili pěšky do bezpečnější části ostrova.

V zasažené oblasti pobývala i snookerová hvězda Mark Selby, který v jedné z nejoblíbenějších letních destinací trávil čas společně s manželkou Vikki a osmiletou dcerou Sofií Marií. Po signálu o nepřiznivé situaci a následné evakuci museli všichni jednat. Selbyho rodina společně s dalšími tisíci návštěvníky prchla do bezpečnější části ostrova, odkud další kroky vedly na místní letiště. Následoval odlet do Velké Británie, do bezpečí.

Čtyřicetiletý profesionál hráč snookeru ještě teď vstřebává zážitky, které se mu v předchozích hodinách a dnech přihodily. „Nevím, kde začít. Jako první bych chtěl ze všeho nejvíc poděkovat obyvatelům Rhodosu za to, že nám pomohli. Nemůžeme vám dostatečně poděkovat za vaší laskavost. Nyní už jsme konečně v bezpečí domova," rozepsal se Selby na Twitteru. „Modlím se, aby se všichni tam venku rovněž dostali do bezpečí," přeje i ostatním, které požáry na ostrově rovněž ovlivňují.

V diskuzi pod příspěvkem se do debaty zapojil i jeden z obyvatelů zmíněného ostrova. „Bydlím tady na Rhodosu a jsem velmi rád, že jste vy a vaše rodina v bezpečí. Jménem ostrova vám děkuji za milá slova, jsem váš velký fanoušek," napsal uživatel s přezdívkou Anaximandros, na něhož Selby reagoval slovy „doufám, že jste v bezpečí."

V těchto dnech na Rhodosu s ohněm bojují více než tři stovky hasičů se šesti desítkami vozů, včetně třicetičlenného týmu ze Slovenska. Ve vzduchu je nasazeno deset letadel, z toho tři zahraniční z Itálie a Francie. Pomáhá i pětice vrtulníků. Plameny se postupně dostávají do jižní části ostrova, evakuováni jsou další obyvatelé.

Reklama

Související témata:
Evakuace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.