Hlavní obsah

Světové hvězdy v obřím skandálu. Podvodníci vyfasovali i doživotní tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V největším skandálu v historii snookeru už padly tresty. Čínští hráči Liang Wen-po a Li Chang vyfasovali od světové profesionální billiardové a snookerové asociace (WPBSA) doživotní zákaz za ovlivňování výsledků, do něhož bylo zapleteno ještě dalších osm jejich krajanů, kteří vyfasovali distanc v rozmezí od 20 měsíců do pěti let.

Foto: Profimedia.cz

Číňan Liang Wen-po byl potrestán doživotním zákazem.

Článek

Liang a Li byli shledáni vinnými z nelegálních sázek na snooker, ovlivňování výsledků a nabádání dalších hráčů k podvodům. Všichni potrestaní se mohou proti verdiktu odvolat do 20. června.

Mezi hříšníky figurují i velké hvězdy tohoto sportu Jen Ping-tchao a Čao Sin-tchung. Jen, vítěz Masters z roku 2021, byl potrestán zákazem činnosti na pět let. Čao, vítěz UK Championship ze stejného roku, pak vyfasoval trest na rok a osm měsíců.

Dalšími potrestanými jsou Lu Ning, Čang Ťien-kchang, Čchen C'-fan, Čchang Ping-jü, Čao Ťien-po a Paj Lang-ning.

Vyšetřování bylo zahájeno v srpnu na základě upozornění mezinárodní asociace sázkařské integrity a jednotky pod patronací World Snooker hlídající podezřelé sázky. Všech deset hráčů bylo po dobu vyšetřování suspendováno.

„Je srdcervoucí vidět mladé talenty, kteří se provinili proti pravidlům kvůli tlaku ze strany dvou zkušených hráčů. Takovéto chování bylo shledáno zcela neakceptovatelným a byly za něj uděleny dva doživotní tresty," uvedl předseda World Snooker Jason Ferguson.

„Tenhle verdikt musí být brán jako lekce pro ty, kteří si myslí, že se na ně nepřijde. Pokud se některý z hráčů zaplete do ovlivňování výsledků, bude odhalen a dostane tvrdý trest," dodal.

Reklama

Související témata:
Asociace