Hlavní obsah

Ráno narozeniny, večer Vánoce. Česká mistryně světa zažívá dvojnásobnou nálož dárků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je vánočním dítětem. Lukostřelecká mistryně světa Marie Horáčková přišla na svět na Štědrý den roku 1997. Ale nijak na tom jako malá neprodělala. „Nikdy mě neošidili. Vždycky jsem měla ráno narozeniny a večer Vánoce a dostávala dvoje dárečky,“ vyprávěla na vyhlášení Sportovce roku, kam se prosadila jako historicky první lukostřelkyně.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Lukostřelkyně Marie Horáčková během vyhlášení ankety Sportovec roku 2023.

Článek

Snad jen o oslavy s kamarády přicházela… „Před Vánoci se nikomu nechtělo a po nich také ne, protože je hned Silvestr. Ale zase mi to přišlo speciální, když se na narozeniny sešla celá rodina,“ líčí Horáčková.

A i když dětským oslavám už odrostla, s úsměvem doufá, že i letos se dočká dvojité porce dárků. „Já se vždycky nechám překvapit, co mi připraví,“ přiznává a kvituje, že většiny vánočních příprav je ušetřena.

„Vždycky jdeme k tátovi, kde máme krásný rodinný večer. Já přijdu a všechno sním,“ vtipkuje. Otec je zároveň jejím trenérem, a tak se postará, aby i ve vánočním čase nezahálela.

„A k tomu je tohle období plné školy, protože jsou zkouškové předtermíny a já nemám moc možností si vybrat termíny na zkoušky,“ vysvětluje studentka pedagogické fakulty na Západočeské univerzitě.

Na Silvestra se pak přesune do Slovinska, odkud pochází její přítel, rovněž lukostřelec Staš Modic. Ten na oplátku tráví v Česku Vánoce a některým tradicím jen těžko přivyká. „Moc se mu nelíbí kapr k večeři, že to pro něj není důstojná ryba a opravdu to jíst nebude, u nich jedí spíš tatarák,“ usmívá se Horáčková.

Toho se ale její partner v Česku nedočká. „Bude mít podobnou náhražku jako většina Čechů, takže asi kuřecí řízek a já si dám kapra,“ plánuje lukostřelkyně, která si svým letošním světovým titulem zajistila start na pařížské olympiádě.

Reklama